2022. február 18., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.02.16.


A SZERK.


A SZERK.
Rendeleti útra ment

Lapzártánkig harminckét pedagógus tiltakozott a polgári engedetlenség eszközével a tanárok sztrájkjogának kiüresítése ellen. Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium tizenkét tanára, kedden a Kölcsey Ferenc Gimnázium húsz pedagógusa tagadta meg egy-egy napra a munka felvételét, és Tóth Viktor, az egyik Szent László-s tiltakozó nyilatkozata alapján várható, hogy a napokban további fővárosi intézmények csatlakoznak az akcióhoz.

A SZERK.
Milyen kár!

Az ellenzéki összefogás pártjai a múlt héten úgy döntöttek, hogy Róna Pétert, az ősz gazdasági jogászt terjesztik fel köztársasági elnöknek. Március 10-én, mielőtt az Országgyűlés megválasztja a Fidesz jelöltjét, ő fogja 15 percben felvázolni credóját és vízióját a jobb életről és a jobb Magyarországról, s e beszéd a körülmények kényszerítő erejénél fogva nem bír más lenni, mint az egyesült ellenzék credója és víziója.

A SZERK.
„Sem álláspontom, sem véleményem”

Okkal várhatott a magyar nyelvtudomány iránt érdeklődő közönség kétszeres ünneplést 2022 elejére. 1872 januárjában, tehát 150 esztendővel ezelőtt jelent meg első alkalommal, és azóta is a szakma alapvetésének tekinthető a Magyar Nyelvőr című folyóirat; és a legismertebb hazai nyelvész, Grétsy László – a Nyelvőr szerkesztőbizottsági tagja – február 13-án lett 90 éves.

PUBLICISZTIKA

BERLINGER EDINA
Jelek a szőnyeg alól
Vállalati katasztrófák nyomában: mit köszönhetünk a szabad sajtónak?

Belső és külső csalás, munkakörnyezeti kár­okozás, helytelen üzletvitel, eszközök fizikai károsodása, üzemi környezetszennyezés, rendszerleállás – összefoglaló néven az efféle eseményeket nevezzük „vállalati működési károknak”.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles

J mint jelszó (A futball ábécéje)

KÜLPOL

INTERJÚ
„Ha háború lesz, az nem lesz kicsi”
Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa

Lesz-e háború Ukrajnában, és ha lesz, mekkora? Mire képes az ukrán hadsereg, és mi várható az orosz erőktől? Miért most eszkalálódott az orosz–ukrán konfliktus, és van-e bármi esély arra, hogy a diplomáciai tárgyalások megoldáshoz vezetnek?

BELPOL

A BIZONYTALAN SZAVAZÓKRA MEGY RÁ A FIDESZ KAMPÁNYA
Gyurcsány!

A brutális erőforrásfölény és az ellenzék tétovasága is szerepet játszik abban, hogy a Fidesznek sikerült jobban a 2022-es kampány felvezetése. A kormány ettől még nehezebb helyzetben van, mint az előző két választáson.

INTERJÚ
„Az emberek lelkesek és tettre készek”
Kovács Imre és Müller Péter (20k22) az ellenzéki szavazatszámlálók toborzásáról és felkészítéséről

Már több mint húszezren jelentkeztek ellenzéki szavazatszámlálónak a 20k22 nevű projekt keretein belül. A jelentkezők felkészítéséről és a választási csalás különböző formáiról a két alapítóval beszélgettünk.

ELLENZÉKI AKTIVISTÁKKAL A SOMOGYI SZEGÉNYSÉGBEN
„Az Anita itt lakott”

A balatoni luxusszállodáktól nem messze, az autópályán túl, ahol az igazi somogyi szegénység dúl, önkéntesek hordják az ellenzéki jelölt újságjait, szórólapjait. Aktivistákat kísértünk a lehetetlennek látszó feladatra. A fideszes sikerpropagandát mindenben cáfolja a tapasztalat.

FIDESZES CSÉPEL FIDESZEST CSEPELEN
Mindenük a sport

Többször is egymásnak esett a Facebookon Borbély Lénárd csepeli polgármester és Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt években. A kettejük közötti feszültség és a rezsibiztos helyben népszerűtlen nyomulása javítja az alapból is esélyes ellenzéki jelölt esélyeit.

KÖNYV

AKIHEZ HAZAJÁRT JUHÁSZ GYULA ÉS JÓZSEF ATTILA IS
Magyarból jeles

Az első világháború előtt köztársaságpárti szervezkedés miatt fogházba csukták Espersit Jánost, a Tanácsköztársaság alatt viszont internálták, mert nem volt kommunista. Az ötvenkét évesen meghalt makói ügyvéd élete azt is bizonyítja, ahhoz, hogy valaki jó mecénás legyen, elsősorban nem pénz kell.

INTERJÚ
„Néha kicsit okoskodunk”
Linn Skåber író, színésznő

A generációs sztorigyűjteményeivel nevet szerző norvég írót hazájában elsősorban színművészként és tévés személyiségként ismerték korábban. Most e kötetek kapcsán beszélgettünk vele az életük nagy kalandjára váró nyolcvanasokról, a sötét téli fél év okozta magányról, és az ateisták álmairól.

KRITIKA

KÖNYV
Frankofón Afrika
Lángh Júlia: Hamuban sült manióka

A bamakói (Mali) Ballaké Sissoko, aki korán játszik, együtt lép fel Vincent Segal francia csellóművésszel, és nagyon finom kamarazenét produkálnak. Nagy József koreográfus legutóbbi előadásában, az Ommában nyolc afrikai táncos lép színpadra; Bartuc Gabriella azt írta erről, hogy visszamegyünk velük a kezdetekhez, „a tánc, a ritmus, az élet forrásához”, a legalapvetőbb dolgokhoz, amelyeken keresztül a legbonyolultabbak is megérthetők.

KÖNYV
Nagy levegőt vesz
Miranda Cowley Heller: Papírpalota

A Papírpalota olyan, mint mifelénk egy örökölt mártélyi nyaraló. El lehetett tölteni benne a nyár néhány hetét, aztán lezárták tavaszig. Mihelyt elkészült, már pusztulni kezdett: a papírból préselt elemekbe egerek fészkeltek, de ez az enyészet kiszámítható, szerethető.

LEMEZ
Ha jön a péntek
The Weeknd: Dawn FM

A popzenében a befutottság egyik legbiztosabb jele, ha alig találni embert, aki néhány hang után ne ismerné a fel az énekes hangját, vagy legalább néhány megaslágerét. Nos, Abel Makkonen Tesfaye, művésznevén The Weeknd jó ideje elérte már ezt a státuszt. Másnak talán a mennyország, de számára (ahogy azt új lemezének dramaturgiája is sugallja) csupán a purgatórium, és csak találgathatjuk, merre vezet innen az útja.

FILM
Matrózból polgármester
Jellystone

Amikor 2008-ban bemutatták a Kis Vuk című egész estés produkciót, mindenki sejtette az alkotók szándékát. Ám a bemutatót követően kiderült, hogy a Gát György producer nevével fémjelzett film ennél is rosszabb: kizárólag a pofátlan haszonszerzés jegyében született, amit azonban nem csak a kritikusok, de a nézők is a magyar animáció legnagyobb szégyenének tartanak.

FILM
A jó öreg gépem
Jean-Pierre Jeunet: Bigbug

Legutóbb 2013-ban, a T. S. Spivet különös utazása című filmmel hallatott magáról Jean-Pierre Jeunet. Most viszont mindjárt két szorongásától is mozgóképes öngyógyítás útján igyekszik szabadulni.

TÁNC
Az érdekes Vazul
Apró, véres balladák

Horváth Csaba rendező és koreográfus fizikai színházában nem szokatlan dolog, hogy élő zenére mozdulnak az extra táncos adottságokkal bíró színészek, miként az sem, hogy olyan szerzőket adaptálnak a saját expresszív színházi világukra, akiknek kiválasztása legalábbis nem magától értetődő.

SZÍNHÁZ
A bőr alatt
Matei Vișniec: III. Richárd betiltva

A széken Vszevolod Emiljevics Mejerhold (Mucsi Zoltán) ül, mintha félholtra lenne verve. Félhomály, a háttérben rovátkákkal teli fekete ajtók, egy börtönhelyszín érzete. A díszlettervező (Cziegler Balázs) minimalista jelzései is elégnek bizonyulnak a borzongáshoz.

KIÁLLÍTÁS
Magánügy
Örökségünk – Válogatás a Balázs–Dénes-gyűjteményből

A Q Contemporary az elmúlt év frissen nyílt kortárs képzőművészeti helyszínei közül kétségkívül a legimpozánsabb. Eddigi kiállításaik alapján elmondható, hogy a hely semmiképp nem kizárólag a magasabb társadalmi osztályokat kiszolgáló Andrássy úti reprezentációs színtér szeretne lenni, sőt.

ZENE

INTERJÚ
„Már régen nem”
Tony Lakatos dzsesszzenész

A februári Cziffra Fesztiválon harmadmagával improvizációs koncerten lép fel, majd a Magyar Zene Házában is hallhatjuk. A családjában nem örökítette tovább a zenészhagyományt, de ő maga dúskál a felkérésekben, a világ minden tájára hívják.

MI A KOTTA?
Künn a zivatarba

Klasszikus zenei programajánló a 2022/7. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET

RÉS A PRÉSEN
„Izgalmas dolgok”

Dohnál Szonja galériavezető, főkurátor

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Kántor Péter: Elegendő ok

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót.”

VISSZHANG: FILM
Fabian – A vég kezdete

Erich Kästner egyetlen az ún. ifjúsági kategóriába nem sorolható regénye szatíra volna

VISSZHANG: FILM
Jöjj vissza hozzám

Néhány évvel ezelőtt az ilyesfajta „szerezzük vissza exeinket, s közben jöjjünk rá, hogy mi is összeillünk” típusú romkomok a biztos bevétel tudatában, A listás szereposztással még havi rendszerességgel érkeztek a mozikba.

VISSZHANG: FILM
Uncharted

Ötmilliárd dollár!

VISSZHANG: FILM
Bowie: The Man Who Changed the World

Amikor 2016 elején David Bowie meghalt, a Föld egyszerre 7 milliárd Bowie-rajongó bolygójává vált.

VISSZHANG: MUSICAL
Veszedelmes viszonyok

Kovács Adrián megírta a maga Don Giovanniját – Pierre Choderlos de Laclos levélregénye nyomán.

VISSZHANG: LEMEZ
Aimi Kobayashi: Chopin – Preludes, Piano Works

Mi különbözteti meg a kifogástalan teljesítményt a jelentős művészettől?

VISSZHANG: KONCERT
Aga Zaryan

Aga Zaryan a Müpa Jazz Showcase zárókoncertjén megmutatta, hogy milyen fontos a szövegválasztás.

FILM

TÉVÉSMACI
Katona róka

Amikor Sztupa és Troché járták a végtelent, könnyen ment volna minden, ha nem kell áthaladni azon a rohadt metszésponton.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/7.

Rövid hírek: A kis herceg, David Hockney, Edvard Munch

Egy hét tudomány 2022/7.

Rövid hírek: égbolt, tüdő, gyík, Mambawakale ruhuhu

Szüret 2022/7.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK


MIT TUDNAK A VAKVEZETŐ KUTYÁK?
Keresd a kólát!

Tízszer annyi vakvezető kutyára lenne szükség Magyarországon, mint amennyi dolgozik, pedig ma már nem egyetlen iskola foglalkozik a képzésükkel. Azt nem tudhatják, melyik közlekedési lámpát kell figyelniük, de tényleg vannak rendkívüli képességeik.

TUDOMÁNY


MI AZ A KILLWARE?
Gyilkos kódok

A hálózatra kötött, távvezérelhető berendezéseink magukban rejtik a veszélyt, hogy valaki távolról átveszi felettük az uralmat. Minél komolyabb rendszerek távszabályozásáért felelősek az eszközök, annál nagyobb kárt tudnak okozni a támadók. Egy-egy kritikus rendszer hirtelen kiesése emberhalálhoz vezethet.

A MESTERSÉGES CSAPADÉK ÁRA
Hóban, rosszban

A pekingi olimpia agyonhóágyúzott sportpályáit látva felvetődik a kérdés, hogy mekkora a környezeti terhe a mesterséges havazásnak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Piros narancs

Karmazsinpiros narancspuding

ÉTEL, HORDÓ
Im-oon

Thai ételek a Klauzál téren

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.