2022. február 1., kedd

LEHET-E ORBÁN VIKTOR A BÉKE KÖVETE MOSZKVÁBAN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.02.01.


Azt egyelőre nem tudni, lesz-e háború Ukrajna és Oroszország között, az viszont egyértelmű, hogy nagyon nem jött jól Orbán Viktor kormányának ez a konfliktus. Régóta sejteni lehetett, hogy a magyar kormányfő pávatánca megbicsaklik, amennyiben színt kell vallania a nyugati szövetségesek és Oroszország küzdelmében, ám ilyen éles szituációra szinte senki se számított. A mostaninál rosszabb helyzetbe csak akkor kerülne Orbán Viktor, ha a hidegháborús üzengetések átcsapnának fegyveres konfliktusba.


A magyar kormány skizofrén módon politizál az utóbbi években, hiszen azokkal hadakozik, akik a szövetségesei, és azokkal barátkozik, akik ennek a szövetségnek erős ellenlábasai. Ezt a kétkulacsosnak is csak némi eufemizmussal nevezhető magatartást csak addig lehet fenntartani, amíg a hivatalos barátok és a nem hivatalos szövetségesek egymásnak nem esnek. Most elég közel vagyunk ehhez az állapothoz, így Orbán Viktor arcán és viselkedésén is tükröződik ennek a helyzetnek a tarthatatlansága.

Most ugyanis mind a két fél benyújtja a számlát, és határozott nemet egyiknek sem mondhat a magyar kormányfő. Amennyiben Putyin nem kapja meg azt, amit akar, akkor komoly szankciók várhatnak az országra, amennyiben viszont továbbra is nyíltan kiáll orosz szövetségese mellett Orbán, egyaránt kell számolnia a NATO, az USA és az EU szankcióival. A legrosszabb esetben akár mindkét felet magára haragíthatja, így aztán tényleg nehéz helyzetbe hozhatja magát két hónappal a parlamenti választás előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.