2022. február 3., csütörtök

POLITIKAI ÁLLÁSFOGLALÁSSAL NEM LEHET FŰTENI A MAGYAR OTTHONOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.02.03.


Gázt adunk Ukrajnának, kölcsönt pedig Marine Le Pen kampányához. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Vesztyi orosz hírportál azt írja, hogy Ukrajna történetében először importál gázt – úgymond fizikai értelemben - Magyarországtól. Газотранспортная система (ГТС) Украины cég operációs igazgatója, Сергей Макогон számolt be erről. Magyarország Szlovákia után a másodikként juttat gázt keleti szomszédunknak. (Miután tavaly ősszel Oroszország elzárta Ukrajna felé a gázcsapokat.) Ennek köszönhetően az ukrán kereskedők a horvát terminál felé is nyithatnak. Információk szerint tavaly 2,6 milliárd köbméter gázt importált Ukrajna az Európai Unió területéről. A Gazprommal tavaly kötött magyar szerződés a korábbi évekkel ellentétben nem 8, illetve 10 milliárd köbméter gázszállításra, hanem 4,5-re vonatkozott. (Orbán kedden +1 milliárd köbm. gázszállításról akart megegyezni Putyinnal.) A cikk nem mellesleg megjegyzi, hogy milyen kedvezményes, hosszútávú szerződést kötött Putyin Németországgal a korábbi szerződést megtoldva 5,6 milliárd köbméterrel. Egy nyilatkoztában az orosz elnök megjegyezte, hogy 1 milliárd köbméter gázeladásból 1 milliárd dollár bevételt lehet elérni. Feltételezése szerint – mivelhogy van vezetékük keleti szomszédukhoz, Lengyelországon keresztül napi 3 millió köbméter gázt juttat Németország Ukrajnának. Putyin szerint nem árt, ha tudnak erről mind az európai, mind a német fogyasztók.

Politikai állásfoglalással nem lehet fűteni a magyar otthonokat – fogalmazott Szijjártó Péter az orosz gázszállítások politikamentességét magyarázva az orosz Izvésztyijának adott terjedelmes interjújában, amikor többek között arról beszélt, hogy +1 milliárd köbméter gázszállításról akart megegyezni Orbán Putyinnal. A magyar külügyminiszter úgy látja, Magyarországnak nem kell közvetítő szerepet játszania Oroszország és Ukrajna között, hisz kapcsolatban vannak Boris Johnsonnal, Emmanuel Macronnal és kialakult a párbeszéd Lavrov külügyminiszter és amerikai kollégája között is. (Orbán viszont békemisszióként adta elő moszkvai látogatását.) Mi Magyarország véleménye a NATO keleti bővítéséről? – hangzott a kérdés. Megértőek vagyunk a NATO-javaslat tekintetében. S mivel mi a NATO tagja vagyunk, ennek a szervezetnek vetjük alá magunkat. Ugyanakkor – mondta Szijjártó, NATO és uniós tagságunk ellenére jó a kapcsolatunk Oroszországgal is, ami azt jelenti, kölcsönös tiszteletet élvezünk, ami elhárítja a felmerülő akadályokat. Arra a kérdésre, hogy állomásoztatna-e NATO- csapatokat (amerikai, brit) Magyarország, Szijjártó közölte, NATO-csapatok vannak nálunk, az pedig a magyar hadsereg, hisz mi is a NATO tagja vagyunk. Nincs szükségünk külföldi csapatokra, mi meg tudjuk védeni magunkat – fogalmazott, s megjegyezte, nem akarná viszontlátni a hidegháborús időszakot, mert abból rosszul jönnénk ki. A kárpátaljai magyarokra vonatkozó kérdésére úgy válaszolt, nem érti Ukrajnát, miért viselkedik így a kisebbségekkel. S minden egyes tárgyalás után vagy intézkedést követően egyre rosszabb lesz az ott élő magyarok helyzete. Utolsó kérdés: megváltozik a magyar-orosz viszony, ha az ellenzék győzne áprilisban? Reméli, hogy nem, mert a Fidesz fog győzni.

franciaországi RTL úgy értesült, hogy Marine Le Pen magyar banktól kapott hitelt kampánya finanszírozásához. Hosszasan kutatott hitellehetőségek után a francia szélsőjobb politikusa, sorra visszautasították állítólag francia és más európai bankok is, több tucatnyi is, míg 10.6 millió eurós kölcsönt utaltak neki Magyarországról. A párt kabinetje bizalmas információként kezelve az ügyet, természetesen közelebbit nem árult el a bankról. Az újságíró felhívja a figyelmet Marine Le Pen és Orbán Viktor kiváló kapcsolatára, amit mi sem bizonyít jobban, hogy októberi budapesti látogatása alkalmával vörös szőnyeges fogadtatásban részesült a francia pártvezér. Legutóbb Madridban találkoztak, ahol állítólag Orbán megerősítette, ismételt támogatásáról biztosítja a szintén áprilisban esedékes választások alkalmából. Vajon Orbán segített a bankhitel közvetítésében? No comment - így nyilatkoztak közvetlen környezetéből, de azt sugallták, hogy valóban volt magyar közvetítő, de szerintük nincs köze a politikához.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.