2022. február 3., csütörtök

VÁLTOZATOS MÓDSZEREKKEL ÁLLNAK BOSSZÚT A SZTRÁJKOLÓ TANÁROKON

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.02.03.


Van olyan iskola, ahol a tankerület vezetése a munkabeszüntetés után jött rá, hogy 2022-re nem áll módjában a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amelyet az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között.


Több iskolában – értesült a Népszava – már el is kezdődött a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban résztvevő pedagógusok különböző módszerekkel történő szankcionálása a munkabeszüntetést szervező érdekképviseletek szerint. A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is érkeztek visszajelzések az enyhébb retorzióktól kezdve olyan tankerületi utasításig, amely az érdekvédők szerint egyértelműen jogellenes.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a Népszavának: tudnak olyan intézményről, ahol a diákok nemrég intelligencia-tesztet írtak, ezek javítását, értékelését pedig csak azoknak a pedagógusoknak kell elvégezniük, akik hétfőn sztrájkoltak. De van olyan iskola is, ahol arra

utasították a tanárokat, hogy a KRÉTA e-naplóban úgy könyveljék el a sztrájk miatt elmaradt órákat, mintha megtartották volna azokat.

Hasonló esetről értesült a PDSZ is, melynek országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet maga is látott egy erről szóló levelet, amit egy tankerületi igazgató küldött ki az intézményeknek. Az utasítás szerint minden pedagógusnak be kell írnia a saját órarend szerinti óráját és meg kell jelölnie a hiányzó diákokat is. Amennyiben az érintett pedagógus sztrájkolt, az órai tananyaghoz azt kell beírnia: pedagógus-sztrájk. Nagy Erzsébet szerint a tankerületeknek ezzel az a célja, hogy adminisztrációs szinten láthatatlanná tegyék a sztrájkot, emellett, ha az óra „hivatalosan” meg volt tartva, a hiányzó tanulók, akiknek a szüleik nem kértek gyermekfelügyeletet a sztrájk idejére, igazolatlan hiányzást kaphatnak – vagyis a tanárokat, diákokat, sőt a szülőket is büntetik egyszerre. A PDSZ képviselője figyelmeztetett: az e-napló utólagos meghamisítása jogellenes, konkrétan közokirathamisításnak számít. 

A PDSZ tud olyan esetről is, amikor egy pedagógust azért akartak megbüntetni, mert értesítette a szülőket a sztrájkról, az intézményvezető végül a többi tanár kiállása miatt mondott le erről. Továbbá van olyan iskola is, ahol a tankerület vezetése a sztrájk után jött rá, hogy az idei évre - költségvetési okokra hivatkozva – nem áll módjában a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amit az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között. Mindezen túl a PDSZ értesülései szerint egyes tankerületeknél elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott intézményben a sztrájkot szervezték...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.