2022. március 22., kedd

A LENGYELEK SZERINT ORBÁN KÖZÉP-EURÓPA ÁRULÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.03.22.


Nemrég még úgy nyilatkozott a magyar miniszterelnök, hogy a lengyel kormányfővel együtt az egész Európai Uniót térdre kényszerítette, ahogy az egy utcai harcoshoz illik. Ehhez képest villámgyorsan „megszűnt a kémia” a két ország vezetője között és már Orbán sem zeng ódákat a két kormány közti egyetértésről. Szent-Iványi Istvánt kérdeztük az okokról.


Az amerikai elnök eheti európai útján Kijevet ugyan kihagyja, de egynapos látogatást tesz Lengyelországban. Kamala Harris alelnök pedig Varsó után Bukarestbe is elment a múlt héten, Magyarországot azonban nagy ívben elkerülte. De még ennél is figyelmeztetőbb, ami a magyar-lengyel kapcsolatok terén történik.

„Az idén elmarad a szokásos Lengyel-Magyar Barátság Napja, mert kormányunknak sikerült ezt a barátságot is megmérgeznie. A hivatalos indoklás szerint az ukrajnai háború miatt marad el a közös ünneplés és Áder Jánost sem fogadja lengyel kollégája. Valójában azonban Orbán Viktor kétkulacsos, erkölcstelen, Putyin-párti politikája miatt vált a magyar kormány nemkívánatossá Lengyelországban” – írta közösségi oldalán Szent-Iványi István. Az Egységben Magyarországért külpolitikai kabinetvezetőjétől arról is érdeklődtünk, hogy vajon az orosz-ukrán háború miatt vált-e végleg feszültté a magyar-lengyel viszony?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.