2022. március 22., kedd

PEGASUSSZAL CÉLOZTÁK MEG A VOLT PEKINGI NAGYKÖVETET, AKI NEM SOKKAL KÉSŐBB BEKERÜLT ORBÁN TANÁCSADÓI KÖRÉBE

DIREKT36
Szerzők: PANYI SZABOLCS, MATYASOVSZKI PANNI
2022.03.22.


Az Orbán-kormány egyik bizalmi embere, Szilas Cecília volt pekingi nagykövet telefonszámát is a Pegasus kémszoftver célpontjául választották ki, derítette ki a Direkt36. Szilast akkor célozták meg az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémszoftverrel, amikor rövid ideig épp a konfliktusokkal teli Dunaferrnél dolgozott, illetve nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor maga mellé vette Kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadónak. Ebben a rendkívül bizalmi állásban 2019 és 2021 között nemcsak Orbán felkészítését segítette, hanem például személyesen is részt vett a sanghaji Fudan Egyetem vezetésével folytatott tárgyaláson.

Nem ő az első kormányzati tisztviselő, aki a kémszoftver célpontjává vált. A Direkt36 korábban megírta, hogy független újságírók, kormánykritikus médiatulajdonosok és ellenzéki politikusok mellett célponttá váltak olyan emberek is, akik közel állnak a hatalomhoz. Így például Weingartner Balázs és Aszódi Attila volt államtitkárok, Bodnár Zsolt TEK-főigazgató-helyettes, vagy éppen Áder János köztársasági elnök testőrségének vezetői.

„Nem tudok semmit mondani ezzel kapcsolatban. Az életem egy nyitott könyv” – válaszolta a Direkt36 telefonos megkeresésekor Szilas, amikor arról kérdeztük, szerinte miért válhatott célponttá. Arra a felvetésünkre, hogy esetleg valamiféle rendkívül átható megbízhatósági vizsgálat miatt figyelhették meg a kémszoftverrel, úgy reagált: azt lehetségesnek tartja. Későbbi kérdéseinkre Szilas viszont már nem reagált, így arra sem, mikor esett át legutóbb átvilágításon, vagy hogy mikor kapta meg a felkérést a főtanácsadói munkára.

Szilas Cecília telefonszámát is abban a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 telefonszámot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban találtuk meg, amelyben a megfigyelési célpontnak kiválasztott számok szerepelnek. Azt nem tudjuk, hogy tényleg feltörték-e Szilas mobilját a Pegasusszal, és hogy valóban megfigyelés alá vették-e. Ezt csak a készülékének utólagos vizsgálatával lehetne megállapítani, amire azonban nem volt módunk.

A volt főtanácsadó 2019 nyarán vált először Pegasus-célponttá, de a kiszivárgott adatbázis alapján azt sem lehet megállapítani, hogy ha ténylegesen megfigyelték is, akkor az milyen hosszú időn keresztül tarthatott. Ennek oka, hogy a lista nagyjából addig a nyárig tartalmaz csak telefonszámokat.

Szilast éppen akkor célozták meg, amikor két kormányzati állás között 2019 derekán átmenetileg az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. biztonsági igazgatójaként dolgozott. Előtte 2019 március végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt, majd később 2019. szeptember 1-jétől két éven keresztül már Orbánnak adott tanácsokat. Nem világos ugyanakkor, hogy célponttá válása vajon ezekhez a tevékenységeihez kapcsolódik-e, és ha igen, melyikhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.