2022. március 20., vasárnap

AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEKET NEMCSAK A HÁBORÚ, HANEM A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK IS VESZÉLYEZTETIK

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.03.20.


A harcok elől menekülők megpróbáltatásai akkor sem érnek véget, ha biztonságos országba érnek: fokozottan ki vannak téve különféle fertőző betegségeknek, amelyek megelőzése és kezelése a fogadó országokra is nagy terhet ró a rég nem látott méretű menekülthullám közepette. A menekültek között sok a gyerek, Ukrajna pedig a gyerekkori oltások terén békeidőben sem állt jól, ezért fontos minél többek érkezőt minél előbb beoltani, hogy ne kaphasson szárnyra a kanyaró és a járványos gyermekbénulás. 
Az érintetteket Magyarországon is oltják, és az EU is segítene.

Az Ukrajna orosz megtámadása és a háború kitörése óta eltelt három hétben már több mint 500 ezer menekült érkezett Magyarországra, de a hatóságok számítása szerint összesen akár 900 ezer is jöhet. A más országokba menekülőkkel együtt már 3,2 millióan hagyták el Ukrajnát, és ki tudja, hol van még a vége.

Ha a menekülthullám közegészségügyi vonatkozásai kerülnek szóba, a koronavírus-járvány harmadik évében természetesen mindenki a covidos esetszám megugrásától tart elsősorban. Ez sem irreális veszély, de egyelőre úgy tűnik, a nagyszámú érkező nem robbantja be újra a járványt, részben talán annak köszönhetően, hogy mire az orosz–ukrán konfliktus háborúba torkollt, már épp az ötödik hullám leszálló ágába értünk.

A menekültek azonban más fertőző betegségeknek is ki vannak téve, különösen, ha a nélkülözéstől és az akár többnapos utazástól legyengült a szervezetük. Pláne, hogy egy jelentős részük gyerek, márpedig Ukrajnában a gyerekkori oltásokkal elért átoltottság elmarad a megnyugtató szinttől...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.