2022. március 25., péntek

HETI EGYENLEG: HIRTELEN KISFIÚK LETTÜNK

KLIKKTV
Riporter:
2022.03.24.


Meglepően sok embert tudott mozgósítani a pedagógusok tiltakozása és már kormánykörökben is jogosnak ismerik el a tanárok igényeit. Eközben az Unióval szemben és Paks2 ügyében is vissza kellett venni a szokásos fideszes nagyképűségből. Valóban lejárt a pökhendiség kora? Bánó András ezúttal Lendvai Ildikóval, az MSZP korábbi elnökével és Lengyel László politológussal, a Pénzügykutató Zrt. vezetőjével értékelte az elmúlt hét nap belpolitikai eseményeit a Heti egyenleg első részében.

„Az utóbbi idők legprofibb tüntetése volt” – mondja Lendvai Ildikó a tanárok szombati demonstrációjáról, amelyen – főleg ahhoz képest, hogy egy réteg, egy szakma tüntetése volt – meglepően sokan vettek részt. „A másik ami meglepett, de nem kellemesen, hogy mivel a kormány ugyanúgy alábecsülte a pedagógusok elszántságát, mint Putyin Ukrajnáét, én azt hittem, hogy valami konkrét ígérettel vagy tárgyalással legalább előáll, mert választás előtt beszorítva érzi magát.”

„Mindenre már az Isten pénzét kiszórták, hogy itt miért makacsolták meg magukat, azt nem tudom.” Hangnemet valóban váltottak, hiszen már Gulyás Gergely és Kövér László is jogosnak ismeri el az igényeiket – fűzi hozzá a politikus.

A legnagyobb változás ebben az, hogy korábban ha egy tanári karban öt harcos tanár azt mondta, hogy mi most mozgalmat csinálunk, akkor a többiek nézték, és azt mondták, hogy ’Nyugi! Majd csak lesz valami. Mindig ti vagytok azok, akik…’ Most ez megfordult!” - mutat rá Lengyel László. „Lehet, hogy csak öten mondják a tanári karban, amit mondanak, de a másik fele szégyenkezik, a másik fele úgy gondolja, hogy tényleg ott kéne lenni az utcán. A szülők azt üzenik, hogy veletek vagyunk. És vidéken is, tehát nemcsak Budapesten van ez, ahol mégiscsak más a hangulat.”

S hogy a kormány miért nem tesz engedményt a pedagógusok felé még a választások előtt sem? „Ha csak azt kérdezem mindig: tényleg meg fogod tartani a 13. havi nyugdíjat? Miből? Tényleg meg fogod tartani, hogy ha a benzinkúthoz megyek, tényleg ennyi lesz a benzin ára négy évig? Ezt mondod? Ezt ígéred?” - mutat rá Lengyel. „Gondoljuk el! Mindent napokra ígértek. Két hónappal ezelőtt ígértek meg dolgokat. Ez lesz tovább is? Ezt meg kell kérdezni tőlük.

Egyetlen reménye a magyar társadalomnak, hogy új kormányt választ, amelyet Brüsszelben igenis úgy fogadnak, hogy nem vagy a jogállam leépítője, ezért én ezt a szankciót, amit alkalmaztam Magyarországgal szemben, feloldom.” - mondja Lengyel.

Nagy valószínűség szerint a menekültekre egy külön alapból fogunk kapni” – teszi hozzá a politológus. Ez nagyon helyes és „minél előbb tegyék meg. Hozzá kell tenni, nagyon jó lenne, ha a kormány végre igazán kézbe venné a menekültek mentését.

Azzal a friss hírrel kapcsolatban, hogy Paks2 dolgozóit nem fizették ki, Lendvai Ildikó azt mondta: „Hogy számíthatunk mi a megbízható jó barátra? Kiderült, hogy a Roszatom olyan alvállalkozóval építtet, aki már félig csődben van, aki már elcsalta az adót már tavaly is. Ez Orbán Viktor haverja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.