2022. március 25., péntek

ZELENSZKIJ: MOST KIDERÜL, KI A BARÁT ÉS KI ÁRULT EL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.24.


Egy hónappal az orosz hadsereg ukrajnai inváziójának megindítása után Putyin tervei romokban hevernek: a megtámadott országot nem sikerült legyűrni egy villámháborúval, ellenkezőleg, több területen ellentámadásba lendültek a helyi erők. És Ukrajna mögött felsorakozott a nyugati világ színe-java. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében ezúttal nem elsősorban a sajátjaihoz szólt: angolul elhangzott beszédében nagyszabású demonstrációkra kérte fel az egyszerű embereket, „mindenki együtt, aki meg akarja állítani a háborút”. A harctéren a helyzet többé-kevésbé változatlan: az ukránok több helyen ellentámadásba lendültek, miközben az oroszok folytatják a bombázásokat.


(Cikkünk folyamatosan frissül)

Az ukrán hadsereg megsemmisítette az orosz fekete-tengeri flotta "Orszk" nevű partraszállító hajóját az orosz erők által elfoglalt bergyanszki kikötőben

Szemtanúk korábban arról számoltak be, hogy az égő hadihajóról a tűz átterjedt más hajókra, üzemanyagtartályokra és lőszerekre is. A megyei kormányzói hivatal azt közölte, hogy még két hajó sérült meg, és megsemmisült egy háromezer tonna üzemanyagot befogadó tartály is.

Közben a kelet-ukrajnai Harkivban egy csomagküldő postahivatal előtt sorban álló emberekre mértek csapást az orosz erők nagy hatótávolságú fegyverrel. Ennek következtében, az első információk szerint e alapján hatan életüket vesztették, 15-en megsérültek - adta hírül Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol város vezetése a Telegramon azt állította, hogy az orosz csapatok tömegesen, akaratuk ellenére szállítanak el autóbuszokkal helyi lakosokat a városból Oroszországba. A városvezetés közlése szerint már mintegy 15 ezer embert vittek el jogtalanul. "Arra is van bizonyíték, hogy az orosz megszállók elveszik az emberek útleveleit és egyéb ukrán személyazonosító okmányait" - tette hozzá a mariupoli tanács. Eközben a Zaporizzsjából Bergyanszkba érkezett ukrán evakuációs buszok állítólag változatlul nem tudnak bejutni Mariupolba.

A Kreml nekiment a NATO-nak

Moszkva szerint a legtöbb NATO-tagállam hisztérikusan kezeli és nem érti azt, ami Ukrajnában zajlik. Erről Dmitrij Peszkov az orosz elnök szóvivője beszélt, moszkvai sajtótájékoztatóján. Azt állította, hogy a nyugti szankciókkal sújtott milliárdos, Roman Abramovics a kezdetekben szerepet játszott a béketárgyalásokon. Hozzátette: „Jelenleg az oroszok és az ukránok között zajlanak ezek” – jelentette a BBC.

Kényszerintézkedésnek mondta az amerikai diplomaták Oroszországból való kiutasítását. Mint mondta, válasz volt arra, hogy a múlt hónapban az Egyesült Államok nemzetbiztonsági aggályok miatt, 12 oroszt utasított ki a New York-i ENSZ-képviseletről.

Putyin szóvivőjétől megkérdezték, miért nem volt látható egy ideje Szergej Sojgu védelmi miniszter. Dmitrik Peszkov azt válaszolta, hogy a miniszter Ukrajnával van elfoglalva, és most nincs itt az ideje a médiaszerepléseknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.