2022. március 26., szombat

JÖVŐ VASÁRNAP ELDŐL, SIKERES LESZ-E AZ ORBÁNI LÁTVÁNYPÉKSÉG-POLITIZÁLÁS

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.26.


„Kétesélyes a jövő vasárnapi választás kimenetele, több minden megbolygatja a szavazókat, így a járvány és az infláció is. Azt pedig végképp nem lehet tudni, hogyan csapódik le a háború a választókban” – mondta portálunknak Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász, politológus szerint is kiegyenlített a verseny, s ezúttal a szokásosnál is hatványozottabban igaz: a bizonytalanok az utolsó pillanatban fognak dönteni. „Csak az urnazárás után tudjuk meg, hogyan”. Ugyan a „nyugalom” biztosításának az orbáni ígérete csak a szokásos látványpékség-politizálás része, de sokan lehetnek rá vevők – mondta Szentpéteri Nagy Richárd, aki utalt rá, hogy a választók viselkedésében sok minden tűnhet furcsának, akár ellentmondásosnak is. Magyarázatot ugyan lehet keresni ezek feloldására, de biztosat nem lehet tudni.


A héten több olyan közvélemény-kutatás is megjelent, amelyek első látásra ellentmondásos eredményeket hoztak. Az egyik a Publicusnak az a felmérése, amely nem csak a választáson indulók várható szavazatarányait kutatta, hanem azt is, hogy az ország mekkora hányada szeretne kormányváltást, illetve azt: újabb négy évre maradjon-e Orbán és a Fidesz? Megtudhattuk, hogy ha most vasárnap lennének a választások, (a felvétel időpontja március 7.-11. volt), akkor az összes megkérdezett 33 százaléka a Fidesz-KDNP szövetségre, 31 százaléka pedig az Egységben Magyarországért szövetségre szavazna. A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága 1, a Mi Hazánk Mozgalomé 2 százalék; a többi párt összesen 1 százaléknyi támogatottságot érhet el. A bizonytalanok aránya 32 százalék. Ugyanakkor – s ez már a Népszava által ismertetett Publicus-kutatásból derült ki – a megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az összefogott ellenzék venné át az ország vezetését, míg csak 39 százalék reméli a Fidesz-kormányzás folytatását. A reprezentatív felmérés szerint az összes megkérdezett ötöde bizonytalan ebben a kérdésben.

Ezt a látszólagos ellentmondást azonban a „szokásos hivatalos válasz” elvben megmagyarázza – mondta lapunknak Szentpéteri Nagy Richard, felhozva a sokszor hallott és logikus érveket, hogy az ellenzéki oldalon szóródnak a váltást akarók voksai (lásd még Kétfarkú Kutyapárt vagy Mi Hazánk Mozgalom), miközben a Fidesz-KDNP monolitként gyűjti be a szavazatokat. A politológus szerint azonban lehetséges egy másik válasz is: a kínálatból ennyien tudják választani az összefogást. A szavazók ugyanis unos-untalan azt látják-hallják a közpénzen fenntartott közmédiából és a kormánypárti médiából, hogy ez meg az „gyurcsányista”, meg hogy a Jobbik még mindig egy náci párt, meg hogy Márki-Zay Péter összevissza beszél, stb. Ha önkritikusak akarunk lenni, mondhatnánk persze, hogy lehetne jobb állapotban az összefogás. De nem ez az alapvető oka annak, hogy – a felmérés szerint legalábbis – „a kínálat nem elégíti ki a kereslet igényeit” – mondta Szentpéteri...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.