2022. március 26., szombat

A DEVIZAHITEL-VÁLSÁG ÓTA NEM LÁTOTT KUTYA VILÁG JÖHET MAGYARORSZÁGON A KAMATSTOP NÉLKÜL

PORTFOLIO
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2022.03.26.


Egyre nehezebb elképzelni, mit fog kezdeni a kormány a 470 ezer családot érintő kamatstoppal, ha június 30-án lejár, úgy elszálltak ugyanis időközben a bankközi kamatok, hogy a nyár és az ősz folyamán tömegével szembesülnének bőven 30% feletti törlesztőrészlet-emelkedéssel is a jelzáloghitelesek a kamatstop kifutása esetén, amire a devizahiteles kataklizma óta nem volt példa. Addig a bankok állják a több tízmilliárdos számlát, ami nekik is egyre terhesebb.


Az alapkamat keddi 100 bázispontos emelése után kisebb mértékben ugyan, de az irányadó egyhetes betéti kamatot is megemelte az MNB. A jegybank 30 bázisponttal magasabb, 6,15 százalékos kamat mellett hirdette meg a csütörtöki tendert.

Miközben mindezt már számos kis- és középvállalkozás a bőrén érzi, a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfeleket a január 1-jével bevezetett kamatstop védi, így ők javarészt még nem szembesültek a BUBOR emelkedésének megfelelő mértékű, magasabb törlesztőrészletekkel. Mint a fenti ábránkon látható, az elmúlt egy évben bekövetkezett kamatemelkedésnek mintegy 20%-át engedi csak érvényesülni a kamatstop. Ez a jogszabály szerint a mostaninál jóval alacsonyabb október végi bankközi kamatokhoz köti a törlesztőrészletet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.