2022. március 25., péntek

NEM AD AZ EU GYORSHITELT ORBÁNÉKNAK, 15 MILLIÁRDOT KÖLT HADERŐFEJLESZTÉSRE A KORMÁNY - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.03.25.


Privátbankár: Itt a brüsszeli válasz: nem kap gyorshitelt az Orbán-kormány az EU-tól

Az Európai Bizottság vizsgálja a Helyreállítási Alap hitelkeretének mielőbbi lehívását célzó magyar kérést, ugyanakkor annak teljesítéséhez megfelelő indoklás és program, valamint a már benyújtott terv újraértékelése és jóváhagyása szükséges – derül ki az uniós testület Privátbankár.hu-nak küldött válaszaiból. Ez az eddigi tapasztalatok alapján hosszú folyamat lehet, azaz egy ideig valószínűleg még nem fogunk részesülni ebből az uniós forrásból, hiába állít mást a magyar kormány.

Szabad Európa: Rogán ügyvédjének kölcsönéből segítették Orbán szlovén barátjának kampányát

A letelepedési kötvényektől Janez Janša választási sikeréig: minden eddiginél közvetlenebb bizonyítékot találtunk arról, hogyan segítik a magyar kormány legbelsőbb köreiből elinduló összegek egy külföldi párt választási kampányát. Kosik Kristóf, a Rogán Antalnak és Habony Árpádnak valamint a letelepedési kötvényeket áruló cégeknek is dolgozó ügyvéd utalt át összesen egymillió eurót Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek, az SDS-közeli tévét és újságokat tulajdonló befektetőknek.

Népszava: Orbánról és belső köréről értekezik az oligarchák elleni küzdelemről szóló EP-jelentés

Néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről és az uniós források csalással szembeni védelméről szól. Az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Hozzáteszi azt is, hogy a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, és hogy 2015-2019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

Hvg.hu: 15 milliárdot csoportosít át a honvédséghez a kormány, és megszünteti a Magyar Fejlesztési Központot

Több tízmilliárd forintot csoportosít át a kormány a költségvetésben, a honvédségi beruházásokra szánt 15 milliárd forinton kívül lefaragtak Paks II. tőkeemeléséből, és kapott a Miniszterelnökség is egy komolyabb összeget. Megszüntették a Magyar Fejlesztési Központot, és töröltek egy korábbi éghajlatpolitikáról és környezetvédelemről szóló állásfoglalást is.

24.hu: Novák Katalin sógornőjét nevezték ki az állam „főlombikosának”

Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) mélyen hallgat a kinevezéséről, a szervezet honlapján megtalálható vezetői névsor bizonyítja: Novák Katalin sógornője kapta meg az újonnan létrehozott Humánreprodukciós Igazgatóság vezetői posztját. Vesztergom Dóra még Novák köztársasági elnökké választása előtt lett igazgatói rangban az államosított lombikszektor legfőbb felügyelője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.