2022. március 28., hétfő

TÖBB TÍZEZER KÉTES HÁTTERŰ OROSZT ENGEDTEK BE AZ EU-BA JÓ PÉNZÉRT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.03.28.


Százezernél is több hosszú távú vízumot osztogattak uniós országok külföldieknek egy évtized alatt, a kínaiak és az oroszok voltak a fő kedvezményezettek. A programokat még Ukrajna orosz megtámadása után sem állította le mindenki. A Kommerszant orosz gazdasági napilap március 16-án is közzétett egy cikket, amiből a befektetésekért cserébe adott letelepedési lehetőségekről tájékozódhattak a tehetős oroszok.

Nem véletlen a cikk időzítése, hiszen óriási kivándorlási hullám vette kezdetét: március közepéig becslések szerint 200 ezren hagyták el a diktatórikus országot. Azóta még gyorsult is a trend: csak programozóból március 23-ig 70 ezer hagyta el az országot, áprilisig 170 ezer távozóval számol az orosz iparági szervezet. A diktatúra elől menekülő átlagpolgároknak nincsen könnyű dolga, miközben az orosz oligarchák és családjaik közül sokan már jó ideje bebiztosították magukat ilyen helyzetekre európai állampolgársággal vagy letelepedési kötvényekkel. Beutazási korlátozással eddig csak 877 oroszt sújtott az EU.

Ukrajna orosz lerohanása után Európa számos országában nagy elánnal fogtak hozzá az orosz oligarcha vagyonok zár alá vételéhez és elkobzásához. Nem lehetett azonban meglepetés, hogy tömegesen tartózkodnak kétes hátterű, akár nemzetbiztonsági kockázatot jelentő oroszok az Európa Unió országaiban. Erre ugyanis a tagországok fele kiváló lehetőséget teremtett a befektetésekért cserébe kínált vízumok és állampolgárságok rendszerével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.