2022. március 17., csütörtök

ÚTMUTATÓ ARRÓL, HOGYAN SEGÍTSÜNK JÓL AZ UKRAJNÁBÓL MENEKÜLTEKNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.17.


Folyamatosam érkeznek a menekültek Ukrajnából Magyarországra. Szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást kapnak, a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosít a kormány. Több száz magánszemély segítség gyanánt fölajánlja a lakását, vagy magához vesz menekülteket. Nekik az ukrajnai pokolból érkezők érzéseire is nagyon vigyázni kell. Arra, hogy ezt hogyan tehetik, a Hintalovon Alapítvány ad tanácsot, ahogy arra is, miképpen kezeljék a tanárok ezt a kérdést az iskolában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményt adott ki, ami szerint a Magyarországra érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást, a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítják. Ennek értelmében jogosultak egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra, védőoltásokra. Az Ukrajnából érkezők ingyenes telefonszámot (1812) is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni.

Ez szép, de nem elégséges. Arra, hogy a befogadott menekülteknek hogyan lehet jól segíteni, a Hintalovon Alapítvány ad tanácsot. Útmutatójukban leírják, hogy mire érdemes krízishelyzetben figyelni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.