2022. március 17., csütörtök

„MAGYAR ÁLLAM? AZ HOL VAN?” – A SEGÍTSÉG EGYELŐRE KIMERÜL ABBAN, HOGY NEM AKADÁLYOZZÁK A SEGÍTŐKET

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2022.03.17.


A magyar állam „segítsége” most nagyjából annyi, hogy nem akadályozza a segítők munkáját – vonták le többen is a tanulságot a Nyugati pályaudvaron, amikor az Ukrajnából menekülőket fogadták. Helyszíni riport.


– Állam? Az hol van? – fordul felénk mosolyogva az egyik önkéntes tolmács a Nyugati pályaudvaron.–Civilek csináltak itt mindent – mutat körül a mára teljesen kiépült menekültközpontra – méghozzá a semmiből.

A kint dolgozó önkéntes menekültsegítők zöme szinte az első pillanattól fogadja az oroszok pusztítása elől Ukrajnából menekülők ezreit. Azóta is tízezreknek biztosítottak, élelmet, menedéket, tisztálkodást. Ugyanígy épült ki maga a menekültközpont: a sátrakat és a standokat a környező szórakozóhelyek tulajdonosai adták, a ruhát, élelmiszert, gyermekjátékokat pedig a szeretetszolgálatok hozták, de folyamatosan érkeznek a lakossági adományok. Ottjártunkkor egy középkorú hölgy egy nagy tepsi süteményt hozott, majd megkérdezte, hogy mire lenne még szükség. – Fogkefe, tisztálkodási szerek, főleg baba és gyerekápolási kellékek – válaszolták neki. A nő ezeket felírta egy cetlire majd távozott. – Így megy ez – mondta a pultnál álldogáló nő –

rengetegen idejönnek a pulthoz, megkérdezik, hogy mire van szüksége a menekülteknek, majd bemennek az üzletközpontba és megvásárolják ezeket. A közeli éttermesek is mind hordják a meleg élelmet. Egy kínai kiskereskedő pedig naponta felvásárol vagy két tucat menüt a McDonald'sban.

Van, aki „csak” hoz, más pedig ott ragad segíteni. Például Duleba Dóra, aki férjével kiskereskedő. Amikor először hallottak a menekülthullámról, akkor pár ismerősükkel összeszedtek ezt-azt és kihozták a pályaudvarra. – Láttam, hogy kellene vízforraló, kávéfőző és még vagy ezer más dolog. Ezeket kiírtam a Facebook-ra és sorra jöttek a felajánlások – mesélte. Dóráéknak a helyszínen lévő vöröskeresztesek adtak helyet, áramforrást. Azóta is teljesen önállóan dolgoznak, folyamatosan érkeznek hozzájuk az adományok és a segítők is.


A mellettük lévő standon Kornél és Ágoston osztogatta az élelmiszert. Kornél jelenleg gimnazista, míg Ágoston felvételizik, hittanoktató akar lenni. Korábban már önkénteskedtek, Ágoston például nemrég az Eucharisztikus Konferencián. Ahogy szinte mindenki, ők is a híreket látva jöttek ki a pályaudvarra. És ahogy mások, úgy a két férfi sem látott a rendőrökön kívül egyetlen állami segítőt sem. – A magyar állam „segítsége” most nagyjából annyi, hogy nem akadályozza a menekültsegítők munkáját – vonták le többen is a tanulságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.