2022. április 28., csütörtök

„EGY ÚJFAJTA POLITIKAI KÉPVISELET” - UDVARHELYI TESSZA AKTIVISTA A CIVIL ÖNSZERVEZŐDÉSRŐL

MAGYAR NARANCS
Szerző: KRUSOVSZKY DÉNES
2022.04.27.


Elmozdulhat-e a holtpontról az ellenzék, hogyan segíthetnek ebben a civilek, és miért múlik mindez az önszerveződésen? A Közélet Iskolája társalapítójával, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának vezetőjével beszélgettünk.


Magyar Narancs: Az ellenzék április 3-i választási veresége után nem sokkal úgy nyilatkozott, hogy végre talán elmozdult az ellenzék a holtpontról. De hát egyelőre az sem látszik, hogy mi is ma pontosan az ellenzék, hol a helye, mi marad belőle – ehhez képest a „holtpontról való elmozdulás” meglepően optimista látlelet.


Udvarhelyi Tessza: Nem vagyok politológus, ez nem egy szakértői vélemény volt a részemről, hanem, mondjuk úgy, hogy egy igazságszerető, sokat szervezkedő ember meglátása. A holtpontról való kibillenés alatt azt értettem, hogy az ellenzéki oldal progresszív pártjai között az elmúlt fél-egy évben érzékelhető volt egy elmozdulás az alulról jövő kezdeményezések, a civil szervezetek, az önkéntesek, egyszóval az állampolgárok felé. Ez lehet persze egyfajta kampányfogás is, de azért inkább az volt a benyomásom, hogy itt valóban nyitás történik a politika jól bejáratott terepén és a klikkjein kívüli szféra felé is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.