2022. április 28., csütörtök

SOSEM LÁTOTT LISTA KERÜLT KI AZ UKRAJNÁBA ÖMLŐ AMERIKAI FEGYVEREKRŐL – ETTŐL MÁR PUTYIN KEZE IS MEGREMEGHET?

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2022.04.28.


Minden korábbinál részletesebb listát tett közzé nemrég az amerikai védelmi minisztérium azokról a fegyverekről, haditechnikai eszközökről, melyet az ukrán haderőnek biztosítanak. A listán olyan tételek is szerepelnek, melyet az Egyesült Államok még soha korábban nem közölt (pl. robothajók), illetve összegezve vannak rajta olyan meglepően magas számok is, mint például az, hogy Amerika már 50 millió darab lőszert és 19 500 tankelhárító fegyvert küldött Ukrajnának.

Néhány napja az amerikai védelmi minisztérium közleményt publikált, melyben részletezik az Ukrajnának biztosított fegyvercsomagok tartalmát, illetve annak tényét is közlik, hogy csupán a Biden-kormány eddig 4 milliárd dollárnyi „biztonsági támogatást” biztosított Ukrajnának. Hozzáteszik:

ENNEK A CSOMAGNAK A NAGY RÉSZÉT, MINTEGY 3,4 MILLIÁRD DOLLÁRNYI SZÁLLÍTMÁNYT OROSZORSZÁG UKRAJNA ELLENI TÁMADÁSA UTÁN BOCSÁTOTTÁK AZ UKRÁN HADERŐ RÉSZÉRE.

A Pentagon minden korábbinál részletesebb listát is készített, amely közli a „biztonsági támogatás” viszonylag pontos tartalmát, a haditechnikai eszközök típusát és ezek számát részletezve. A lista összesen 27 tételt tartalmaz; némely a felsoroltak közül korábban nem volt ismert vagy csupán az eddig közöltnél kisebb számban volt ismert.

A lista azzal kezdődik, hogy az Egyesült Államok 1400 Stinger vállról indítható légvédelmi rakétavetőt (MANPADS) küldött eddig Ukrajnának. Ezeket a fegyvereket (más nyugati országoktól kapott Stingerekkel és Iglákkal / Sztrelákkal együtt) eddig viszonylag nagy sikerrel használták az ukránok az orosz repülőgépek ellen, arról is van információ, hogy az ukránok crossmotoros alakulatokkal alakulatokkal "vadásznak" az orosz repülőkre, ami kifejezetten nagy mobilitást biztosít az ukrán légvédelemnek. Az Oryx összesítése szerint eddig 26 orosz repülőgép és 38 helikopter semmisült meg az Ukrajna elleni invázió során – persze az eszközök egy része a szárazföldön, másik része pedig járműről indítható légvédelmi eszközökkel semmisült meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.