2022. április 25., hétfő

MACRON LESZ AZ EU URA – KÉT ORBÁN-SZÖVETSÉGES IS VESZTETT A HÉTVÉGÉN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.04.25.


Magabiztosan győzte le a francia államfő Marine Le Pent a francia elnökválasztás második fordulójában tegnap, ugyanakkor még soha nem volt ilyen erős a fennálló renddel szembeni radikális elégedetlenség Franciaországban. Macron elnök a kampányban többször hivatkozott negatív példaként Magyarországra, de ettől még nem Orbán Viktor kormányának elszigetelésével foglalkozik majd elsősorban. Miért? Mert történelmi küldetésének látja az EU egyben tartását – és lehetőleg a francia érdekeknek jobban megfelelő átalakítását. Nem csupán Le Pen támogatása bizonyult rossz politikai befektetésnek a magyar kormány részéről: a hétvégén Janez Janša is elbukott Szlovéniában. Nagykép.

A mille-feuille (ezerlapos) az egyik legnépszerűbb francia sütemény. Egyesek a különleges levelestészta, mások a lapok közötti töltelékkrém miatt kedvelik. Ilyen ezerlapos volt a francia elnökválasztás tegnapi második fordulója: attól függően, hogy csak a „krémre” vagy csak a „tésztalapra” összpontosítunk, más az összkép.

Emmanuel Macron hivatalban lévő köztársasági elnök 58 százalékkal nyert a 42 százalékot szerzett radikális jobboldali Marine Le Pennel szemben. Az első fordulót az államfő 28-23 arányban nyerte, s ekkortájt hibahatáron belüli eredményeket mértek a második fordulóra. Az addig alig kampányoló Macron bevetette magát: hevesen udvarolt például a harmadik helyezett szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon híveinek. Bejelentette, hogy mégsincs kőbe vésve a nyugdíjkorhatár felemelése 65 évre, miközben 2017-ben a fenntarthatatlan rendszer reformjával kampányolt. Küldetés teljesítve: Mélenchon támogatóinak 40 százaléka Macronra, 18 százalékuk Le Penre szavazott tegnap, annak ellenére, hogy hősük már az első forduló éjszakáján kijelentette: egyetlen voksot sem szabad a szélsőjobboldalra adni. (A többi szélsőbaloldali szavazó vagy érvénytelenül voksolt, vagy el sem ment.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.