2022. április 26., kedd

MAGYAR GYÖRGY: AZ ALAPTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA CSAK A HATALOMRÓL SZÓL, RENDELETI KORMÁNYZÁST KÉSZÍT ELŐ

KLIKK FM / PODCAST
Szerző: MAGYAR GYÖRGY
2022.04.25.


Álságos gondolkodást lát Magyar György amögött, hogy a járványügyi veszélyhelyzetet a háborúra hivatkozva ki akarják szélesíteni. A jelenlegi alaptörvény ugyanis tartalmazza azokat a lehetőségeket, amelyek a szükségállapotra és a rendkívüli helyzetre vonatkoztathatóak – mondta az ügyvéd a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában. Hozzátette, ebben szerepel a háború és magtámadtatás is, emiatt önmagában nem kellene alkotmányt módosítani.


Szabályozva vannak ezek a hirtelen események, amelyeket nem kellene most újra beépíteni, hacsak nem az a fő cél, hogy már nem nagyon lehet hivatkozni járványra. Ez a rendeleti kormányzás pedig jogcímet teremt ahhoz, hogy tudjon a kormány a parlament nélkül is, akár egyik napról a másikra a rendeleteket alkotni – mondta Magyar György.

A rendeleti forma sokkal gyorsabb, nem kell a parlament elé tárni, nem kell előterjesztéseket tenni, meg sem kell hallgatni az ellenzék véleményét, akik megakadályozni semmit sem tudnak, inkább biodíszlet-programot fognak végrehajtani.” - mutat rá. „Visszaélésszerűen gyakorolja a joghatalmat.”

A hatalom úgy érvel, az embereknek, hogy nem kell semmitől sem félniük, megvédjük őket, ezért nem kell beavatkozni a háborúba se – mondta Magyar György arról, hogy ellentmondásos a kormány hivatkozása a veszélyhelyzet háború miatti bevezetéséről.

„A felhatalmazást meg kell kapni, mert bármikor eszkalálódhat a helyzet és akkor 24 órán belül gyors döntéseket kell hozni. Ezért kéri a kormány felhatalmazást” – mondja. „És nem először tapasztaljuk azt sem, hogy a hatalom visszaél a lehetőségével, visszaél a jogalkotási és jogalkalmazási joggal.

Bebetonozás

Teljes centralizáció és hatalomgyakorlás mindenek felett, Magyar György szerint ez következhet még.

Pedzegetik, hogy az önkormányzatoknak lenyiszálják a jogaikat, a feladataikat megmaradnak, de a pénzeiket elvonják, esetleg maga az önkormányzatiság is veszélyben forog és helytartók fognak rendelkezni, akik lojálisak és szervilisek.

A jelenlegi állapotban az ellenzék nem tudja megakadályozni ezt a teljhatalmat, mert hiányzik a jogállam és a demokrácia – foglalta össze az ügyvéd.

Mi működtetni fogjuk a civil társadalom fontos részeit - a hatalom a népé jelszó alapján.”

Mi, a civil társadalom résztvevői társadalmi szerződést fogunk előkészíteni, amely erősebb hatalom, mint a jelenlegi parlamentáris berendezkedés, és mint más országokban is létezik egy második kamara, ennek a megfelelőjét akarjuk megvalósítani – beszélt egyelőre szűkszavúan a civilek mozgolódásáról Magyar György ügyvéd, a Klikk FM műsorában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.