2022. április 11., hétfő

NAHALKA ISTVÁN: MAGYARORSZÁG JELENLEGI ALAPTANTERVE OLYAN, AMILYEN UTOLJÁRA 1978-BAN VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.11.


Kásler Miklós, az EMMI minisztere néhány napja 180 új okostantermet ígért az oktatásnak, és azt mondta, az oktatás-nevelés a Nemzeti alaptanterv (NAT) nyomán elmozdult a klasszikus értékek irányába, ugyanakkor eszközeiben és módszereiben egy korszerű oktatási rendszerre törekszik a kormány. Nahalka István oktatáskutató szerint a fejlesztés akár jól is elsülhetne, ha szakemberekre bíznák. Arról viszont szó sincs, hogy bármiféle értékváltoztatás történt volna az oktatásban a NAT hatására. Magyarországnak jelenleg olyan központi alaptanterve van, amilyen utoljára 1978-ban volt.


A miniszter szerint majdnem hétmilliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásaiból okostantermek kialakítására. Mit tudunk, megvan-e már ez a pénz, vagy csupán egy ködös, jövőbeni ígéret?

- Nem is hallottam Kásler bejelentéséről, de 2005 második fele óta nagyon sok olyan, az Európai Uniótól kapott pénz elköltésére szolgáló operatív program van, ami mindenféle fejlesztéseket tartalmaz. Az egyes EU-s tervezési szakaszokban mindig kap az ország valamennyi pénzt, amit fejlesztésre költhet, és ez általában meglehetősen nagy összeg. Én úgy tudom azonban, hogy a döntés nem született meg, Magyarországnak még nem is ítélték oda a most induló tervezési periódusra járó összeget. Ezért nem tudom, hogy a miniszter mire föl mondott ilyet. Hiszen addig, amíg el nem dőlnek a kérdések a jogállamisági eljárási vizsgálatokkal kapcsolatban, addig nincs is ilyen döntés. Nyilván zajlanak tárgyalások, nyilván lehetnek olyan ügyek, amikben már megegyeztek, de az egészről, és, hogy az összeg folyósítása elindulna, egyelőre nincsen szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.