2022. április 6., szerda

ORBÁN MEG FOGJA KÉRNI AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS ÁRÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.04.06.


Az EUObserver szerint a magyar miniszterelnöknek sokkal nagyobb lett az önbizalma, és magasabb árat fog kérni az EU-tól és a NATO-tól az együttműködés fejében. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akit nyilván felbátorított földcsuszamlásszerű választási győzelme, a várakozások szerint most megkeményítheti nacionalista, populista hozzállását és Putyin-pártiságát, beáshatja magát konzervatív nézeteinek lövészárkába, és tovább erodálhatja hazájában a demokráciát. Így értékeli az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál a vasárnapi magyarországi parlamenti választás kimenetelét.

A cikk szerzője, Zalán Eszter felhívja a figyelmet Orbán győzelmi beszédének arra az elemére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is megemlítette, mint a Fidesz ellen felsorakozott erők egyikét, a hazai és külföldi baloldali pártok, a brüsszeli bürokraták, Soros György úgynevezett birodalma és a fősodratú nemzetközi média mellett. Idézi Hegedűs Dánielt, a Német Marshall Alapítvány elemzőjét, aki szerint a választáson tömeges hazai támogatást kapott Orbán Ukrajnával és Oroszországgal szembeni politikája, kelet és nyugati közötti egyensúlyozó pávatánca.

Hegedűs úgy véli, hogy a magyar miniszterelnöknek sokkal nagyobb lett az önbizalma, és magasabb árat fog kérni az EU-tól és a NATO-tól az együttműködés fejében. Továbbra is ki fogja zárni az Oroszországgal szembeni energetikai szankciók lehetőségét, és ellenáll majd a többi közép-európai kormánytól - így a varsóitól - a címére érkező bírálatoknak. Az elemző arra számít: Orbán, annak fejében, hogy hajlandó eltekinteni a Nyugat közös fellépéseinek a megvétózásától, azt várja majd el, hogy ő maga elkerülje a szankciókat. Az EU-nak ebben a helyzetben óvatosan kell egyensúlyoznia, mert nem engedheti meg magának az egység hiányát Oroszországgal szemben.

Hegedűs szerint az Európai Bizottság nem fogja majd jogállamisági aggályait hangoztatni Lengyelországgal szemben, hiszen Varsó központi szerepet játszik az Oroszország elleni egységes fellépést illetően. Ugyanezt azonban nem teheti meg Magyarországgal.

Az EUObserver szerzője emlékeztet arra, hogy az unió végrehajtó testülete, az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a COVID-járvány miatti helyreállítási támogatási alapok felhasználására vonatkozó lengyel, illetve magyar nemzeti tervet. Ezek az alapok azért lennének fontosak Magyarországnak, mert a választás előtti kiköltekezés, párosulva a meredek inflációval és a magas energiaárakkal súlyosan érintik a magyar átlagembereket és a költségvetést.

Zalán Eszter megjegyzi: Orbán kísérletet tehet arra, hogy ismét prés alá helyezi a kiskereskedelemben tevékenykedő külföldi vállalatokat. Ebben a szektorban még most sem domináns a hazai tulajdon részaránya. A kormányfő ezzel a módszerrel próbálhatja betömni a költségvetési réseket, és egyúttal kiszélesíteni a hozzá hűségesek körét. Egyszer, a 2010-es választási győzelem után már folyamodott ilyen, általa unortodoxnak nevezett gazdasági intézkedéshez, amivel sok jogi kihívást zúdított saját kormányára az Európai Bizottság részéről.

A brüsszeli hírportál elemzése szerint elképzelhető, hogy a nacionalista miniszterelnök, hazai választási sikerére alapozva, most megpróbál uniós szinten új életet lehelni a jobboldali populisták koalíciójába, valamint otthon is tovább szíthatja a naconalizmust. Hegedűs Dániel szerint a Fidesz számára a legradikálisabb elképzelések némelyikét a kicsiny, szélsőjobboldali Mi Hazánk karolhatja fel, amely most először jutott parlamenti mandátumokhoz.

Az EUObserver úgy látja: Obán földcsuszamlásszerű győzelmének egyik oka a hatalmas médiafölény lehetett. A Fidesz képes volt arra, hogy saját maga határozza meg a narratívát a ukrajnai háború, az energiaárak emelkedése és más témák tekintetében. Miközben Orbánt a nemzetközi színtéren szidalmazzák Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való szövetsége miatt, ez a hazai terepen nem volt számára ártalmas, és a kormánypárti média Kreml által ösztönzött propagandát terjesztett a magyar lakosság körében. Zalán Eszter idézi Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki szerint a Fidesz a propaganda révén nyerte meg a választásokat. Folyamatosan jelen voltak azok az aggályok, hogy a választás nem tisztességes, a fékek és ellensúlyok korlátozottak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ megfigyelői előzetes jelentésükben egyebek közt megállapították, hogy hatalmas volt az átfedés a kormányzó pártok és a kormányzat között. Az átláthatóság hiánya, a kampányköltségek fölötti áttekinthetőség korlátozott volta miatt a kormánypártok előnyt élveztek - áll az előzetes jelentésben. Az EBESZ-megfigyelők szerint a hírszolgáltatásbeli elfogultság és egyensúlyhiány, valamint az a tény, hogy a főbb jelöltek között nem tartottak vitákat, jelentős mértékben korlátozta a választók azon lehetőségét, hogy tájékozott módon dönthessenek. A választás lebonyolításával kapcsolatos viták kezelése és elintézési módja nem nyújthatott megfelelő jogorvoslatot - áll az össz-európai szervezet előzetes megállapításai közt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.