2022. április 6., szerda

TIMOTHY GARTON ASH: A HÁBORÚVAL AZ EU-NAK LETT EGY SOKKAL NAGYOBB PROBLÉMÁJA ORBÁNNÁL

24.HU
Szerző: INKEI BENCE
2022.04.05.


Az Oxfordi Egyetem professzora évtizedek óta foglalkozik Közép- és Kelet-Európa történelmével és politikai helyzetével, gyakran jár Magyarországon, és kedvelt céltáblája a fideszeseknek is. Timothy Garton Ash legutóbb a CEU-n tartott előadást, illetve tudósított az országgyűlési választásról is. A szavazás másnapján beszélgettünk Orbán Viktor európai mozgásteréről, az EU előtt álló alternatívákról és az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteleiről.

Régóta követi a magyar politikát, több választásról is a helyszínen számolt be. Melyik magyar választás eredménye döbbentette meg a legjobban?

Nem voltam ott mindegyiken, de az elsőn, 1990-ben igen. A legkedvesebb meglepetés ez volt: nem is feltétlenül maga a választás, hanem az egész folyamat. A legkellemetlenebb pedig 2010, illetve ott is az, ami utána következett. Sokakkal együtt én is tévesen azt feltételeztem addigra, hogy Magyarország már egy konszolidált demokrácia. A kilencvenes évek elején még attól tartottam, hogy sok veszély leselkedik a fiatal magyar demokráciára, de húsz év elteltével azt hittem, túl van az ország a nehezén.

Mit várt a mostani választástól?

Azt, amit a többség: Fidesz-győzelmet, de szűk többséggel. Abban bíztam, hogy ebben az esetben az EU végre erőteljesebben lép majd fel, az ellenzék pedig együtt marad, és a gazdasági helyzet ismeretében ez nem lett volna egy rossz kimenetel. De nem ez történt, és az ellenzéki eredményváró a Városligetben az egyik legszomorúbb buli volt, amin valaha részt vettem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.