2022. május 30., hétfő

A HÜLYÉNEK SE ÉRI MEG

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.30.


Elkészült a vadászati világkiállítás (vö.: Semjénimum) végső elszámolása, amiből megtudhattuk, hogy a tizenhét milliárd kiadásra hatszáznegyvenöt millió bevétel jutott. Az ilyenre szokták mondani a kocsmák sörfoltos abroszaira könyökölve, hogy a hülyének is megéri. Orbánnak azonban bizonyosan. Máig nem tudjuk, mi indokolta a kiállítás megrendezését, de benne lehetett a miniszterelnök-helyettes egyéni mániája, a NER elit vonzódása a gyilkolászáshoz, ám ugyanakkor a lopás végtelen lehetősége is. Tizenhét milliárdból már lehet fölözni, élvezni az élet szépségeit aztán mindenféle jachtokon. Ez egyébként büntetőjogi kategória.

Ám a NER elit esetében, amíg Polt a főügyész, ilyenekről nem érdemes beszélni, a választás úgy sikerült ahogy, az élet tehát a régi tempóban folytatódhat tovább. Nem is kesergünk és háborodunk fel már emiatt, mert érteleme semmi, csak így visszamerengve a kiállítás idejére emlékszünk rá, mekkora volt a pofájuk reagálva arra, hogy az akkor még eszméleténél lévő ellenzék sokallta a büdzsét. Csak a belépőkből megtérül az egész – kapták akkor a képükbe a bírálatok megfogalmazói, és emlékszünk arra is, milyen szuszogós buzgalommal számolt be a “közmédia” napra nap, mennyi ember özönlött épp kitömött állatokat nézni, vagy agancsok közt bóklászni.

Nem érdemes hosszabban időzni itt, ez a két szám mindent elmond arról, hogyan sikerült elcseszni ezt is, megengedve azt, jobban járt volna az ország, ha bele sem vágnak. Mindezek ellenére sikerként könyvelték el a méretes kudarcot, mert azon felbuzdulva, amit az egészről fentebb elmondtunk, most meg méhészeti világkiállítást készülnek rendezni. Reméljük, a bejárat nem egy kaptárajtó vagy még stílszerűbben valami fullánkokból összeállított kapu lesz – bár ezektől minden kitelik -, de ezen gondolkozni még korai is. Mindent a maga idejében, így azt is, hogy még ebből a savanykás hatszáznegyvenöt millióból is csupán kétszázharminckilenc jött belépőkből.

Nem tudom, mennyi volt a belépő, hogy visszaosszuk a látogatók számát, de most már mindegy is. Ám az is eszünkbe jut újólag, mennyi embert tereltek oda ingyen, buszoztatták a gyerekeket, mert a rendszer szereti azt mutatni, hogy tömegek állnak mögötte. Illetve azt is demonstrálja minduntalan, hogy sikert sikerre halmoz. Mert itt kúszik be a képbe egy másik sztori, ez pedig Kálomista filmes műalkotása Gyurcsányról Orbán szolgálatában, azaz, az “Elkúrtuk”. Nem látjuk okát és indokát az eufemisztikus szimbólumokkal való cím-megjelenítésnek, mert ha elkúrták, akkor elkúrták, nincs ezen mit szépíteni és ragozni. Megrendezik a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol az alkotás beárazódott mintegy.

Ezen levetítenek nagyjából száz magyar filmet, s bár Kálomista mozija (ha egyáltalán) bár szerepel a programban, de a leendő díjazottak között nyomát sem lelhetni. Egyszerűen a futottak még kategóriába tartozik, és hát, ez is édes történet. Ez a film is belekerült sokszáz millióba, és az őszön mindenképpen meg akartak minket győzni a nagyszerűségéről, NER körökben pedig házi feladat volt erre moziba menni. Nem feledhetjük a fideszista körök szelfijeit, ahogyan a képekkel igazolták a lojalitásukat, miszerint ott vannak a moziban, és a film milyen überszuper. Most meg kiderül, hogy egyáltalán nem az, sőt, alulról sem súrolja a nézhetőségi minimumot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.