2022. május 30., hétfő

PUTYIN ELSZÁNT ARRA, HOGY VÉGIGVIGYE AZ UKRAJNAI HÁBORÚT – KERÜL, AMIBE KERÜL

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2022.05.29.


- Bár komolyabbak az orosz veszteségek az ukránokéhoz képest, Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is elszánt abban, hogy végigvigyék az ukrajnai háborút – erről beszélt a Telexnek Rácz András. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa szerint jóval szerényebbek Moszkva céljai az eredeti tervekhez képest, de lépésről lépésre egyre beljebb haladnak a Donyec-medencében.

- Ezzel párhuzamosan viszont az ukránok vissza tudtak támadni Harkivnál, és néhány hétig sikerült mentesíteniük az orosz tüzérség alól a Kijev utáni második legnagyobb várost Ukrajnában – a napokban újból lőtték Harkivot az orosz erők. A logikus lépés Rácz szerint az lett volna, hogy a harkivi visszatámadás dél felé vegye az irányt – az üzemanyaghiány és a veszteségek miatt azonban ez a támadás mostanra lényegében kifulladt.

- Mariupolnál pedig az Azovsztal acélgyár védőinek kérdése okozhat aggodalmakat Kijevnek: Rácz nem túl optimista azzal kapcsolatban, hogy a végsőkig küzdő Azov-ezred katonáit Oroszország fogolycsere útján visszaadná Ukrajnának. Az is kérdéses, miből tudná újjáéleszteni Moszkva a délkelet-ukrajnai kikötővárost a nyolcvan napig tartó csata után – hiszen aligha lennének tömegek Oroszországban, akik benépesíthetnék az apokaliptikus állapotokig bombázott területet.

Kevésbé ambiciózusak az orosz tervek, de lépésről lépésre haladnak

„Amit a szembenálló erők veszteségéről és állapotáról jelenleg tudunk – és itt nagyon sok a fekete lyuk –, az alapján a harcok mostani intenzitása várhatóan a nyár végéig tud maximum fennmaradni” – mondta a hadi helyzetről Rácz András. „Utána muszáj lesz vagy lassítani a tempón, vagy nagy léptékben eszkalálni, tehát mondjuk mozgósítást elrendelni Oroszországban.”

Bár május 9. előtt nagyon sokan azt várták, hogy Vlagyimir Putyin a győzelem napi parádén eszkalációt vagy legalább részleges mozgósítást jelent be a beszédében, ezt nem tette meg. Ezzel együtt viszont így is „egy nagyon konzervatív, nagyon reakciós, nagyon háborúpárti beszéd” hangzott el Rácz szerint. „Oroszországot abszolút áldozati szerepbe helyezte, és megerősítette azt a narratívát, hogy a mostani konfliktus a Nyugat és Oroszország között zajlik. Lényegében a beszéd számomra azt üzente: egy lépést sem hátrálunk, és mindent folytatunk úgy, ahogy ment eddig.”

Rácz szerint elképzelhető, hogy Moszkva úgy számol: el tudja érni a kívánt eredményt a már meglévő erőkkel, valamint az alapvetően önkéntességre épülő mozgósítással, a tartalékosok kényszer nélküli bevonásával. Bár nagyon magasak az orosz veszteségek, így is vannak tartalékaik, és „nagyon lassan, kicsi lépésekkel, de egy-egy falut minden nap el tudnak foglalni”.

„A kezdetiekhez képest mostanra sokkal kevésbé ambiciózusak az orosz tervek, és lehet, hogy még további ambíciócsökkentésre lesz szükség, de ezzel együtt Moszkva nem áll meg”

– hangsúlyozta Rácz. Hozzátette: belátták az oroszok is, hogy csökkenteni kell azt a hadászati bekerítést, amivel a Donyec-medencei ukrán kiszögellést vennék be harapófogó-szerűen. „Most arra törekszenek, hogy ezt a kiszögellést kettévágják, és a legkeletibb résznél, a Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségében védekező ukrán erőket bekerítsék és elvágják.” Ez utóbbival is jól haladnak: Szeverodonyeck várhatóan napokon belül elesik, és nem valószínű, hogy Liszicsanszkot sokkal tovább lehetne tartani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.