2022. május 3., kedd

DOKUMENTUM BIZONYÍTJA: NAPIRENDRE KERÜLT A HALLGATÓK SZÁMŰZÉSE BUDA EGYIK LEGDRÁGÁBB TELKÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.05.03.


Egy lapunk birtokába került, tavaly nyári tanulmány szerint veszélyben van a Gellért-hegy lábánál fekvő, 160 éves Budai Campus, a hazai kertész- és tájépítészképzés fellegvára. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagyszabású fejlesztést tervez Gödöllőn, az itteni oktatást pedig megszüntetnék. Az egyetem tagadja, hogy bármi ilyesmit tervezne, de a kerület vezetése és a helyi civilek is aggódnak. Amennyiben a campusnak végül mennie kell, a rendkívül értékes Budai Arborétum és a műemlék épületek jövője is kérdésessé válik.


A Budai Campus elmúlt húsz évének története főként arról szólt, hogy a Gellért-hegy oldalában 160 éve folyó egyetemi oktatást meg kellett védeni a megszüntetési, elköltöztetési kísérletektől. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem 2000-ben, az egyetemi integráció első hullámában veszítette el önállóságát. A gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel vonták össze, azon az alapon, hogy mindkét intézmény agrár profilú. Alig egy éven belül kiderült, hogy az összevont intézményben a Budai Campusnak nem lenne jövője: az egyetem vezetése el akarta adni annak érdekében, hogy Gödöllőn koncentrálják az oktatást, és az értékes ingatlanért kapott összegből az ottani központot fejlesszék. A diákok és a tanárok azonban összefogtak a campus védelmére, és olyan hatékony ellenállást fejtettek ki, hogy nemcsak a terv került kukába, de 2003-ban az itteni karok kiválhattak: a pesti Közgázzal egyesülve létrehozhatták a Budapesti Corvinus Egyetemet.

Úgy tűnt, ezzel tartósan rendeződött a campus sorsa. A következő évtizedben megindult a nagyon leromlott állapotú épületek lassú korszerűsítése és az arborétum fejlesztése is. Tizenhárom év béke után azonban 2016-ban a fenntartó – akkor még a magyar állam – úgy határozott, hogy a budai karokat visszaadja Gödöllőnek. Ezúttal is szerveződött ellenállás, amit Palkovics László miniszter egy 6,4 milliárdos fejlesztés ígéretével szerelt le (az egyik szervezkedő oktatót pedig fegyelmivel hallgattatták el), de jóval kevésbé hatékonyan, mint másfél évtizeddel korábban. A campusnak a régi-új integrációban nem azonnal kérdőjeleződött meg a jövője, tavaly azonban újra terjedni kezdett az egyetemen a hír, hogy költözniük kell. Gödöllőre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.