2022. május 26., csütörtök

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 91. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.26.


Az oroszoknak sikerült a Donbaszban lévő ukrán csapatösszevonást kettévágni; a megszállt területeken folytatódik az ukrántalanítás. Az oroszok kihozták a raktárakból a T–62-es harckocsikat. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 91. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • - Az oroszoknak sikerült a Donbaszban lévő ukrán csapatösszevonást kettévágni – ezek bekerítésére törekednek.

  • - A megszállt vagy elfoglalt területeken folytatódik az ukrántalanítás.

  • - Az oroszok kihozták a raktárakból a T–62-es harckocsikat, s folytatják többek között a Kígyó-szigeten kialakított állásaik megerősítését.

Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék közös határterületén a harctevékenység intenzitásának megnövekedéséről tájékoztat. Limant [Лиман] részben elfoglalták azok az orosz erők, akik egy délkeleti (Sziverszk–Bahmut [Сіверськ–Бахмут]) irányban végrehajtandó újabb támadásra készülhetnek fel. A védők arra törekednek, hogy ne engedjék a Liszicsanszk–Bahmut országút Donyeck megyében fekvő szakaszának elfoglalását, támadásokat visszaverve a Bilohorivka–Nahirne–Beresztove [Білогорівка–Нагірне–Берестове] régióban. A Szjevjerodoneck térségében található fő ukrán csapatösszevonást két részre vágták: Liszicsanszk–Szjevjerodoneck, illetve Hirszke–Zolote [Гірське–Золоте] – ezeket az ellenséges egységek megpróbálják körülzárni. Az oroszok délkeletre, Bahmut irányába is támadnak (a támadókat Vidrodzsennja [Відродження] környékén állították meg), s Donyeck megye többi részén, illetve – párnapos szünet után – Herszon megye Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékkel közös határterületén (Tavrijszkénél [Таврійське] és Mikolajivkánál [Миколаївка]) az ukrán állásokat megpróbálták áttörni. Az orosz légierő és tüzérség egyetlen irányban sem szünetelteti az ukrán állások és közvetlen hátuk elleni támadásokat...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.