2022. május 1., vasárnap

KÉTSZER ANNYIT KERESNEK AZ OROSZOK EURÓPÁN AZ ENERGIAHORDOZÓKKAL A SZANKCIÓK ÓTA, MINT A HÁBORÚ ELŐTT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.04.30.


...A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése alapján a szankciók májusra fejtik ki a hatásukat teljes mértékben. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert egy független kutatóintézet, a Centre for Research on Energy and Clean Air számításai alapján Oroszország a háború első két hónapja alatt

a mennyiség csökkenése mellett az árak növekedése miatt csaknem megduplázta az EU-nak eladott fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeit.

Az elemzés szerint Oroszország mintegy 62 milliárd eurónyi bevételre tett szert az olaj, a gáz és a szén exportjából. Az Európai Unió importja az elmúlt két hónapban mintegy 44 milliárd eurót tett ki, tavaly az egész éves import összértéke 140 milliárd euró volt, ami havi átlagban 12 milliárdra jön ki.

Így tehát előállhatott az a helyzet, hogy a háború és a szankciók miatt ugyan volumenében csökkent az orosz export, ám Oroszország olyan jelentős világpiaci szereplő, hogy a kiesés tovább emelte az árakat, amelyek a világjárvány miatt kialakult globális energiapiaci egyensúlytalanságok – a kínálat csökkenése mellett a kereslet növekedése miatt – már amúgy is magasak voltak. A Guardian cikke ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy Oroszország gyakorlatilag csapdába ejtette az Európai Uniót, mivel a további korlátozások tovább emelik az árakat, így az uniós kormányok minden erőfeszítése ellenére sem esnek vissza jelentős mértékben a bevételeik.

Lauri Myllyvirta, a kutatást készítő intézet vezető elemzője szerint a pénz Putyin háborús erőfeszítéseit támogatja, és az egyetlen módja annak, hogy Európa valamit tegyen a háború ellen az az, hogy ha minél gyorsabban eltávolodik a fosszilis energiaforrások használatától.

A héten G7-en is beszámoltunk róla, hogy Gazprom leállítja a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállításokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.