2022. május 1., vasárnap

NÉHÁNY SZERÉNY JAVASLAT AZ ELLENZÉK FIGYELMÉBE

NÉPSZAVA
Szerző: MAROSÁN BENCE
2022.05.01.


A legutóbbi választáson az egyesült ellenzék megrázó vereséget szenvedett. Nem sikerült elérnie azt a minimális célkitűzését sem, hogy megakadályozza a Fidesz kétharmadát. A választás óta eltelt három hétben számos elemzés vizsgálta az ellenzék látványos kudarcának vélt vagy valós okait. Az alábbi cikkben, részben ezekre az elemzésekre támaszkodva, szeretnék néhány olyan megfontolást az ellenzék vezetőinek a figyelmébe ajánlani, amelyek, úgy vélem, segíthetnek abban, hogy egyszer leválthassák a Fideszt...

A) Vidéki infrastruktúra. Az ellenzék egyes prominens képviselői szerettek azzal dicsekedni, hogy a választás előtti hajrában „felszántották a vidéket”, bejárták az országot. A választás egyik látványos tanulsága véleményem szerint az, hogy ez nem elég.

2006-ig az MSZP-nek volt stabil, kiépített, többé-kevésbé működő infrastruktúrája vidéken. A 2006-os önkormányzati választáson elszenvedett vereséget követően ez az infrastruktúra felbomlott és az enyészeté lett. Helyette a Fidesz kiépített egy nagyon jól működő, nagyon hatékonyan megszervezett hálózatot, amely a vidéki társadalmi élet legkülönbözőbb szegmenseit képes kézben tartani, és szinte darabszámra képes hozni azt a szavazatszámot, amelyet a kormánypárt körzetenként elvár.

Tanulság 1. Nem elég a négyévenkénti egyszeri jelenlét. Nem úszható meg a vidéki infrastruktúra-építés, az állandó vidéki jelenlét. Tisztában vagyok ennek nyilvánvaló akadályaival, azzal, hogy ehhez ember, pénz, idő, energia kell, és az ellenzék egyikkel sincs bőven ellátva; és azzal is, hogy a Fideszhez kötődő helyi emberek, szervek, szervezetek minden ilyen kezdeményezésnek ott tesznek majd keresztbe, ahol csak tudnak. Mégis muszáj lesz valahogy megoldani. Úgy tűnik számomra, hogy olyan kötelező házi feladatról van szó, melyet, ha nem old meg az ellenzék, sose fog győzni, és várhatunk arra, hogy a Fidesz magától megbukjon.

Tanulság 2. Az infrastruktúra-építés elsődleges kínálkozó kiindulópontjai mindig az önkormányzatok, a regionális centrumok. Így 2024-ben az ellenzéknek egyfelől a már megszerzett pozíciói megtartására, másfelől arra kellene összpontosítania, hogy vidéken minél több helyet megpróbáljon visszaszerezni (azzal együtt, hogy a Fidesz nyilván ezúttal is előszeretettel fog élni az egzisztenciális zsarolás eszközeivel – vagyis továbbra is gyakorolja az ellenzéki önkormányzatok anyagi kivéreztetésének bevett módszerét). Mégpedig eleve arra készülve, hogy az önkormányzatokból kiindulva valamiféle tágabb helyi politikai infrastruktúra-építésbe kezdjen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.