2022. május 4., szerda

MIRE JÓ A SZABAD SAJTÓ?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2022.05.04.


A sajtószabadság világnapján is meg kellett állapítani, hogy Magyarországon ma nincs sajtószabadság. A magyar emberek ezt persze nem tudják, a sajtónak az a része, amelyet a legtöbben olvasnak, hallgatnak és néznek, nem mondja ezt el nekik. Az a sajtó, amely közszolgálatinak mondja magát, ahelyett, hogy tájékoztatna, inkább megóvja a állam polgárait a rossz, kellemetlen hírektől. Nem mondja el az embereknek, hogy nem a Mikulás hozza a piros almát és a mogyorót, nem a Jézuska teszi a karácsonyfa alá az ajándékot. A húsvéti nyúl még véleményes.


Az ENSZ május 3-át nyilvánította a sajtószabadság világnapjává. A világszervezetnek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára és hogy emlékeztesse a kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, amit az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. (Ez a 19. cikk a többi között arról szól, hogy „minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.)”

Ezen a napon világszerte megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, valamint több felmérés és jelentés is megjelenik a média szabadságának aktuális helyzetéről...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.