2022. május 26., csütörtök

RÁREPÜLT A FIDESZ EURÓPA JÖVŐJÉRE, DE DÜH LETT A LELKESEDÉSBŐL

TELEX
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2022.05.26.


Csalódott az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményében a magyar kormány, pedig úgy tűnik, alaposan kivette belőle a részét a holdudvara. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy az uniós állampolgárok véleményének becsatornázására tett kísérletnek nem lesz sok gyakorlati eredménye, mert a tagállami kormányok kivéreztetik a javaslatokat az uniós döntéshozatali rendszerben.


Hogyan lehet közelebb hozni az Európai Uniót és a lakóit? A kérdés a britek 2016-os kilépési népszavazásával vált elméletiből nagyon is gyakorlati problémává, ami beindította a köldöknézést az uniós politikusok között. Ennek az egyik eredményeként jelentette be az Európai Unió francia–német „tengelye” 2019 végén, hogy szerintük egy gyűléssel kellene becsatornázni az állampolgárok véleményét. A tervvel el akarták kerülni, hogy szokás szerint politikusok zárt ajtók mögötti tusakodásából nőjön ki egy szöveg. Helyette megpróbálták alulról építkezve bevonni az EU lakóit.

- Négy témában polgári vitacsoportokat alakítottak. A résztvevőket véletlenszerűen, de reprezentatív alapon választották ki, azaz úgy állították össze, hogy tükrözzék az összes uniós lakos nemzetiségi, képzettségi, társadalmi arányait.

- A tagállamok véleményét nemzeti vitacsoportokon és rendezvényeken keresztül csatornázták be.

- Egy többnyelvű digitális platformon is közzé lehetett tenni és megvitatni ötleteket.

- A fentieket az uniós intézményekből, nemzeti parlamentekből és állampolgárokból álló plenáris ülés vitatta meg és párolta le javaslatokká.

Alaposan felforgatnák az EU-t...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.