2022. június 13., hétfő

A TARTÓSAN MAGAS INFLÁCIÓ MELLÉ BETÁRSULT A TARTÓSAN GYENGE FORINT IS

444.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2022.06.13.


Nagyon úgy tűnik, hogy az inflációhoz hasonlóan a gyenge forint is tartósan velünk marad. A kettő persze nem független egymástól, a tartósan magas inflációt jelentős részben éppen a gyenge forint okozza. Már hetek óta nagyon közel járunk a 400 forintos euróárfolyamhoz, és ez most nem egyszeri kilengésnek tűnik, mint március elején, amikor el is érte a 400 forintot az euró árfolyama, hanem tartósan ez a szint várható.

A cikk írásakor éppen 399 forint volt egy euró, de napközben már volt 399,6 forint is. Ez a néhány forintos ingadozás igazából nem számít, mert a trend a lényeg: januárban még 360 forintos euró alatt volt az árfolyam, majd az orosz-ukrán háború nyomán március 7-én volt a tetőzés 400 forintnál, ahonnan azonban épp az április 3-i választásra újra 366 forintra sikerült visszaerősödni. A piacok azonban nem sokáig voltak nyugodtak az újabb orbáni kétharmad hírére.

Május közepére a forint árfolyama meredeken esni kezdett például Orbán parlamenti beszéde alatt. Ebben a régi-új miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy az infláció ellen a kormánynak és a jegybanknak közös erővel kell fellépnie, beavatkozva a piaci működésbe. Egy euró ára pár óra alatt 385 forintról 390 forintig esett. A következő ugrás szintén a kormányfőnek köszönhető, hiszen május végén bejelentette a különadókat, ennek hatására pedig már közel 395 forintot kellett fizetni egyetlen euróért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.