2022. június 13., hétfő

MOLDOVA GYÖRGY NEVE 89 ÁLLAMBIZTONSÁGI DOSSZIÉBAN SZEREPEL, 41 ÜGYNÖK JELENTETT RÓLA

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.06.13.


Moldova György a rendszerváltás után szembesült azzal, hogy megfigyelték, majd mindebből Bolygató címmel írt történetet.


"Bolygató" fedőnéven tartotta nyilván a Kádár-kori állambiztonság a nemrég elhunyt Moldova György írót – idézi fel mindezt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook posztjából. 1975-től kezdve tartották megfigyelés alatt Moldovát a szervek, összesen 89 dossziéban fordul elő a neve, és a rendszer összeomlásáig 41 különböző ügynök jelentett róla.

A levéltár által közölt dokumentumból kiderül, hogy az állambiztonság értékelése szerint Moldova a "szerzői esteken tanúsított magatartásával, kétértelmű politikai tartalmú megnyilvánulásaival hallgatóságának a társadalmi rendszerünkről alkotott véleményét negatív irányba befolyásolja. Tevékenysége a fellazítási politikához kapcsolódik." Mindez azért is figyelemreméltó, mert az író nem számított a rendszer ellenségének, sőt...

Moldova György a rendszerváltás után szembesült azzal, hogy megfigyelték, kikérte a levéltártól az erről szóló dokumentumokat, beszélt olyan emberrel, akinek jelentettek róla, és olyanokkal is, akik jelentettek, majd mindebből könyvet is írt Bolygató címen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.