2022. június 30., csütörtök

KÖSZÖNJÜK PUTYINNAK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORISZ SESZTAKOV
2022.06.29.


„Mindnyájan elítéljük a Kremlben uralkodó szektának az orosz nemzeti érdekkel teljesen ellentétes, csupán Putyin elnök hatalmi ambícióit kiszolgáló politikáját, az Ukrajna ellen indított bűnös háborút” – írja a Válasz Online-nak küldött cikkében Borisz Sesztakov Magyarországon élő orosz újságíró, a szovjet/orosz állami hírügynökség, a TASZSZ egykori budapesti tudósítója. Szerinte a hazájukat február 24-e óta elhagyó milliók pont azok, akik képesek lennének jobb életet teremteni Oroszországban, ám civilizációjukat még azok is elutasítják, akik Tolsztoj, Csajkovszkij vagy Tarkovszkij szerelmesei. Vélemény.


A paradicsomban is ott a pokol – ez a címe Erich Maria Remarque, német antifasiszta író utolsó, már halála után megjelent regényének. Szereplői – németek és Németországból elmenekült zsidók – az óceánon túl, New Yorkban élik meg 1945 tavaszát. Pontosabban nem is megélik a második világháború utolsó hónapjait, inkább küzdenek a fennmaradásukért. Óvatosan a jövőt tervezgetik, abban reménykedve, hogy valamikor hazatérhetnek. Eközben a főszereplő Robert Ross újságíróhoz hasonlóan azon meditálnak, hogyan volt képes azonosulni egy kulturált európai nemzet az embertelen fasiszta eszmével, miként válhatott Kant, Goethe és Beethoven hazája a világkataszrófa bölcsőjévé.

Hasonló gondolatok gyötrik manapság világszerte – így Magyarországon is – oroszok millióit. Külföldre kényszerült honfitársaim száma az ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan nő. A Meduza független hírportál szerint csak az első negyedévben 3,9 millió orosz állampolgár hagyta el az országot.

Más hírek szerint többszörösére növekedett idén, főleg február 24-e után az orosz diaszpóra a balti országokban, Kazahsztánban, a közép-ázsiai és a kaukázusi térség más államaiban. Máshova, például az EU területére csak érvényes vízummal léphetnek be orosz állampolgárok, emiatt ostromolják a különböző konzulátusokat. A háború kitörése óta az általában a változásra legjobban felkészült IT-szakemberek száma teszi ki az Oroszországot elhagyók durván felét. Leginkább fiatal, képzett, az önálló emberek választják a nulláról való újrakezdést. Pont azok, akik képesek lennének jobb életet teremteni hazájukban és akiknek elmenekülése esélyt sem hagy Oroszországnak a viszonylag gyors talpra állásra az ugyancsak fájdalmas nyugati gazdasági szankciók mellett. Közvélemény-kutatások szerint az új emigránsok 90 százalékát érdekli a politika, és 55 százalékuk Oroszország elhagyása előtt beleütközött a politikai nyomás valamilyen formájába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.