2022. július 29., péntek

AZ OSZTRÁK KANCELLÁR ORBÁN HASZNOS IDIÓTÁJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.29.


A német nyelvű sajtó bőségesen elemzi a magyar miniszterelnök csütörtöki bécsi látogatását. Ami valószínűleg nem jött volna létre, ha az osztrákok tudják, hogy miket mond Orbán Tusnádfürdőn, vélik egyesek, és hozzáteszik, mindez figyelemelterelés. Orbán kicsit visszatáncolhatott a kijelentéséből, de mások a fejére olvassák, hogy nem kért bocsánatot. Az osztrákok szerint nem szabad, hogy az EU országai egymás konkurensei legyenek. Nemzetközi lapszemle.

Csalódhatott az, aki egy belátó, megtört Orbán Viktorra számított Karl Nehammer osztrák kancellárral való találkozója után: semmilyen bocsánatkérés nem hangzott el részéről a verbális kisiklás miatt, csupán egy monológ arról, hogy az általa mondottak pusztán intellektuális, kulturális jellegű rassszizmusként értendők – olvasható a bécsi Der Standard kommentárjában. A szerző szerint a kormányfő saját honfitársainak beszélt, és tudta, hogy a hazai média csak az ő szavait fogja kimerítően idézni, minden kritikus megjegyzés nélkül.

Ugyanakkor hinni lehet a kancellárnak, aki a találkozó után beszámolt arról, hogy a maga részéről baráti őszinteséggel a legegyértelműbben visszautasította és elítélte Orbán kijelentéseit.

Ezzel a kérdés elintéződött? A legkevésbé sem – hangsúlyozza az osztrák lap, mondván, az eleve egyértelmű volt, hogy a kétoldalú találkozó semmit nem fog megmozgatni, viszont továbbra is az EU-országok kormányfőinek a közössége az a fórum, ahol nem szabad sajnálni a fáradságot, hanem minden egyes esetben nyomatékkal el kell ítélni a jobboldali szélsőségesség megnyilvánulásait. Ez olyan követelmény, amihez egyébként Orbán mindig azonnal csatlakozik, és közli, hogy e téren Magyarországon zéró tolerancia érvényesül, ami viszont nem akadályozza meg őt abban, hogy saját maga ilyen retorikát alkalmazzon, írja a lap.

Az EU-val folytatott játéka során ugyanis ütőkártyát tart a kezében: megvan az a lehetősége, hogy megakadályozza az egyhangú határozatok elfogadását, akár a szankciókat, akár az energiaügyeket, akár a menekültpolitikát illetően.

A Kronen Zeitung a kétoldalú csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón elhangzottakból azt emeli ki, hogy sem Nehammer, sem Orbán nem takarékoskodott az EU bírálatával. A kancellár kritizálta az Európai Bizottság lassúságát a közös gázbeszerzést illetően. Szerinte most fontosabb lenne, mint valaha a közös energiaplatform megteremtése, hogy az uniós országok ne legyenek konkurensei egymásnak. Nehammer kétségbe vonta, hogy őszre megvalósítható lenne a brüsszeli Bizottság által megfogalmazott cél, a gáztározók 80 százalékig való feltöltése.

Orbán – írja a Kronen Zeitung – alapjaiban kritizálta az EU Oroszországgal szembeni szankciós stratégiáját, és figyelmeztetett a háborús gazdaságra való készülődés szerinte tapasztalható jeleire. Nehammer egyetértett azzal, hogy a szankcióknak nem szabad ártalmasabbnak lenniük azokra, akik ezeket a szankciókat alkalmazzák, azt viszont szerinte most még korai lenne megmondani, hogy mennyire hatékonyak a szankciók, de a Moszkva elleni intézkedések előbb-utóbb hatni fognak.

Az atomenergia felhasználását a két ország eltérően ítéli meg, és Orbán ebben sem mutatott kompromisszumkészséget: Magyarország nem mond le az atomenergiáról, hacsak nem építhet vízi erőműveket Ausztriában – olvasható a Kronen Zeitungban.

A lap kitér arra is, hogy Orbán nagy visszhangot keltett minapi kijelentései beárnyékolták a találkozót, és hogy Orbán ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ő az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az EU-ban.

A svájci Neue Zürcher Zeitung a Nehammer-Orbán találkozóról szóló beszámolója úgy fogalmaz, hogy a rasszizmus vádjával illetett Orbán Viktor ismét konzervatív álforradalmárként mutatkozott meg. A zürichi lap a magyar kormányfő ominózus tusványosi kijelentéseit a „völkisch” szóval jellemzi, aminek a jelentése a „népi”, „népies” jelzőnél jóval negatívabb, a náci korszakot idéző kifejezésA meghívást Nehammer aligha időzíti éppen mostanra, ha tudja előre, hogy milyen bírálatok kísérik a magyar miniszterelnök szavait – vélekedik a cikk szerzője.

dpa német hírügynökség úgy minősítette a közös sajtótájékoztatón Orbán által mondottakat, hogy a miniszterelnök relativizálni igyekezett rasszistaként értelmezett korábbi szavait, amikor azt mondta, néha félreérthetően fogalmaz.

Frankfurter Rundschau a „Kellemetlen vendég" című cikkében Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselőt szólaltatja meg, valamint Katarina Barleyt, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnökét, akik bírálják azt, hogy Nehammer úgymond színpadot biztosított Orbánnak nézetei terjesztéséhez. A déli határok megerősített védelmének hangsúlyozása Freund szerint figyelemelterelés az olyan valódi problémákról, mint a háború, a klímaváltozás és az egyre súlyosbodó magyarországi korrupció. Az illegális migrációs téma Barley szerint is valójában Orbán nacionalista narratívája, a néppárti Nehammer pedig Orbán „hasznos idiótájának” bizonyult.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.