2022. július 13., szerda

EGYSZERŰ, BRUTÁLIS ADÓEMELÉS A KATA KINYÍRÁSA - ÁREMELKEDÉST ÉS A SZÁMLÁZÁS VISSZASZORULÁSÁT HOZZA A MÓDOSÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.07.13.


Egy nap alatt átverte a kormány az országgyűlésen a kata-szabályok módosítását. Nem törődve a szakmai ellenérvekkel, és azzal sem, hogy sokszázezer vállalkozót lehetetlenít el szeptember 1-jétől. A hatása további áremelkedés és a számlázási hajlandóság visszaszorulása lesz.


Hiába próbáltak az ellenzéki képviselők a fideszesek józan eszére hatni, és sorolták azokat a szakmákat, amelyeket ellehetetlenít a kata drasztikus átalakítása, ez nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket. Nem érdekelték őket a tüntetők sem. A jogszabálytervezetet hétfőn nyújtotta be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek, és kivételes eljárásban tegnap meg is megszavazták a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) módosítását.

Az érintettek pedig csak döbbenten figyelhetik, hogy év közben, mindössze másfél hónap felkészülési időt hagyva, teljesen ellehetetleníti legtöbbjük számára a működést a kormány, amely mindig is azt hangsúlyozza, hogy a „magyar emberek” oldalán áll.

A módosítás szerint szeptember 1-jétől csak főállású (magánszemély) egyéni vállalkozó lehet katás, és csak magánszemélyeknek számlázhat ebben a formában. Kiesnek tehát egytől egyig a cégek, a legalább 36 órás munkaviszony mellett eddig mellékállásként katázók, és azok is, akik akár egyetlen egy számlát is kiállítanának nem magánszemélynek. Csak a taxisok mentesülnek ez utóbbi kritérium alól, de ők sem elégedettek, ugyanis hiába emelték fel 18 millió forintra az éves bevételi határt, az áfa-mentesség nem emelkedik, marad 12 millió forint. E fölött pedig belép az áfa-fizetési kötelezettség. Tehát a taxisok is reklamálnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.