2022. július 13., szerda

LÉPÉS AZ ÚJ TERVGAZDASÁG FELÉ – EZ ÁLL A KATA KIVÉGZÉSE MÖGÖTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MIKE KÁROLY
2022.07.13.


„A 2010-es évek eleje óta lassú, de egyenes irányú és mára igen markáns elmozdulást látunk a klasszikus európai konzervatív mintákat – joguralom, öngondoskodás, szabad piac – követő szemlélettől egyfajta »új jobboldali« gazdaságpolitika felé, amely a hatalmi központosítás, a paternalizmus és egyfajta új tervgazdaság jegyeit erősíti. A KATA beáldozása ebbe a trendbe illeszkedik” – írja a Válasz Online felkérésére Mike Károly konzervatív közgazdász. Rendszeres vendégszerzőnk szerint a gazdasági válságok sokszor megingatják az elveket, de egy kormányzat karakánsága és ereje éppen abban mutatkozhat meg, ha képes ellenállni az ilyen kísértéseknek. Az adónem mögöttes eszménye az öngondoskodás erősítése, a munkavállalás és a jövedelemszerzés ösztönzése volt, ez kapott most végzetes sebet.

Miért éppen most, és miért éppen a KATA-t „öli meg” a kormányzat? Az időzítésre könnyen választ adhatunk. A fegyelmezetlen gazdálkodás okozta, válság súlyosbította költségvetési lyukakat be kell tömnie. Az eddig KATÁ-t fizetők nagy része pedig több adót fog fizetni, legalábbis rövid távon. De miért éppen így próbálja növelni a kormány az adóbevételeit? Miért nem a KATA vagy más, általános adónemek emelésével? Egyrészt kommunikációs célból: a kormány mindenáron fenn akarja tartani a látszatot, hogy nem emel adót. A KATA azonban eddigi formájában a 2010-es évek elején, az első kétharmados ciklusban kialakított adórendszer egyik sarkköve volt. Mostani feláldozása jól tükrözi azt a szemléletváltozást, amely azóta a Fidesz-kormányzat gazdaságpolitikájában végbement.

Milyen célt szolgált a KATA? Azoknak a jövedelmét vonta be sikeresen a közteherviselésbe, akik a gazdasági társaságokra és az alkalmazottakra kidolgozott általános adófajtákkal nehezen kezelhetők. Az önfoglalkoztatókra, a kisebb vállalkozásokra minden modern gazdaságban jellemző, hogy a nagy adórendszerek peremén egyensúlyoznak, barkácsmegoldásokkal, sokszor a szürke-fekete zónában operálnak. Bizonyos bátorság kell a kormányzat részéről annak beismeréséhez, hogy nem tudja őket olyan szoros kontroll alá vonni, mint a könyvvitelen keresztül jobban ellenőrizhető cégeket. A legjobb megoldás jellemzően valamilyen egyszerű és a szokásos adóformáknál alacsonyabb teherrel járó adótípus. Miért kell a tehernek alacsonynak lennie? Azért, mert minél könnyebb kibújni az adófizetés alól, a magasabb adóteher annál jobban ösztönöz az adóelkerülésre. Reálisan szemlélve a viszonylag alacsony adókulcs nagyobb adóbevételt eredményezhet, legalábbis hosszabb távon, ha az emberek bíznak abban, hogy az adópolitika nem változik, és tevékenységüket hajlandók hozzáigazítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.