2022. július 13., szerda

ORBÁN ELŐSZÖR NÉZ SZEMBE A LEGKEMÉNYEBB KIHÍVÁSSAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.13.


Ez egyértelműen adóemelés írják külföldön a kata ellehetetlenítéséről. Újabb problémás országgal kell foglalkoznia az Európai Uniónak? - ezt is kérdezik, miután Oroszország valósággal kiprovokálja a kormányzati káoszt Bulgáriában, ugyanakkor Szófiában fontolóra vették, hogy nem kívánatos személynek nyilvánítják az orosz nagykövetet. Orbán és Trump is felszólalhat Dallasban. Nemzetközi lapszemle.

Az egyik budapesti híd többórás teljes blokádja – és egy másik átmeneti részleges lezárása - sem tudta megakadályozni az Orbán Viktor vezette kormány javaslatának a parlamenti elfogadását, írja a Reuters a kata adózási forma szabályainak radikális megváltoztatásáról, illetve az ezáltal kiváltott tiltakozásról.  A változtatás kisvállalkozások százezreit sújtja magasabb adóval, írja a hírügynökség.

A tudósítás szerint a nacionalista Orbán – 2010-es földcsuszamlásszerű győzelmét követő hatalomra kerülése óta - most néz szembe a legkeményebb kihívással, azzal, hogy az infláció két évtizede nem volt ilyen magas, hogy a forint euróárfolyama rekordmélységekbe süllyedt, az európai uniós támogatások pedig függőben vannak a demokratikus normákról folyó viták közepette.

A Reuters idézi Zara László adótanácsadót, aki szerint 400-500 ezer kisvállalkozást érintő változtatások nyomán csak mintegy 50 ezren maradhatnak jogosultak a kedvezményes kata-banEz egyértelműen adóemelés, akárhogyan próbáljuk magyarázni – mondja a tanácsadó, és hozzáteszi, a lépés tovább növeli az inflációt, mert a kisvállalkozók nem fognak tudni szert tenni eddigi jövedelmi szintjükre, ami az árak emelésére kényszeríti őket.

Frankfurter Rundschau egyik cikke szerint Oroszország valósággal kiprovokálja a kormányzati káoszt Bulgáriában. Újabb problémás országgal kell foglalkoznia az Európai Uniónak? - teszi fel az adott helyzetben meglehetősen költői kérdést a szociáldemokrata irányzatú német lap.

Bulgária mint EU- és NATO-tag szilárdan integrálódott ugyan a nyugati struktúrákban, de mindmáig a hagyományosan oroszbarát kelet-európai országok közé tartozott. A bolgár társadalom a jelek szerint még nem döntötte el véglegesen, hogy a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni, és az ukrajnai konfliktus egyfajta színvallásra kényszerítette a balkáni országot. Az elmúlt napokban pedig megmerevedtek a frontok Bulgária és Oroszország között.

Június végén a szófiai orosz nagykövetség túlfeszítette a húrt, amikor az orosz katonák pénzügyi támogatására szólított fel. A bolgár kormány felháborodottan reagált, és kémtevékenység miatt hetven orosz nagykövetségi alkalmazottat utasított ki. Eleonora Mitrofanova nagykövetasszony erre ellenlépést helyezett kilátásba, hogy bezárja a képviseletet, mert szerinte ennyi diplomata kényszerű távozása miatt az már nem működőképes.

Arman Babikja, egy Oroszországot rendszeresen bíráló bolgár újságíró szerint ez újabb orosz nyomásgyakorlás volt, mert így is maradt elég orosz diplomata a bolgár fővárosban – olvasható a Frankfurter Rundschau cikkében. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök egyébként már a tavaly decemberi kormányalakítás óta azzal a szemrehányással illeti Mitrofanovát, hogy a kormány ellen áskálódik, és hírek szerint Szófiában azt is fontolóra vették, hogy nem kívánatos személynek nyilvánítják a képviseletvezetőt.

A Petkov-kormányon belül központi vitatéma volt az Ukrajnának szánt fegyverszállítások kérdése. A miniszterelnök pártolta, oroszbarát koalíciós partnerei azonban ellenezték. Végül olyan kompromisszumot kötöttek, hogy Bulgária csupán harckocsijavítás formájában nyújt katonai segítséget Ukrajnának. Most júniusban azonban végleg összeomlott a bolgár koalíció: a kormányból távozó, populista irányzatú párt, a „Van ilyen nép”, az ellenzékkel együtt szavazott, és megvonta bizalmát Petkov miniszterelnöktől.

Orbán Viktor augusztus negyedikén a texasi Dallasban nyitóbeszédet tart az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciáján. A Washington Post szerint az eseményen Donald Trump volt amerikai elnök is felszólal, aki támogatásáról biztosította Orbánt idei újraválasztási kampányában. A 2010 óta hatalmon levő magyar kormányfőről az AP azt írja, hogy a demokratikus intézmények visszaszorítása miatt heves bírálatok érték az Európai Unióban, ám taktikája népszerűséget hozott neki odahaza, valamint kivívta néhány amerikai konzervatív csodálatát, akik kedvelik kemény álláspontját a migránsokkal, illetve az LMBTQ-ügyekkel kapcsolatban, és azt is, hogy elutasítja a liberális pluralizmust.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.