2022. július 25., hétfő

ORBÁN VIKTOR SZINTE SEMMIT SEM TANULT, ÉS MAJDNEM MINDENT ELFELEJTETT A TÖRTÉNELEMBŐL

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.07.24.


Hogyan lett a rendszerváltáskor még lelkes liberális fiatal politikusból sajátos fajelmélettel kampányoló autokrata vezető? Orbán Viktor politikai krédóját jól nyomon követhetjük, ha a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott programbeszédeit elemezzük. A valaha reálpolitikusként aposztrofált kormányfő mostanra korábbi jóslatai foglya lett. Főként azért, mert soha nem lenne képes beismerni, hogy valaha is rosszul értékelte volna a politikai, gazdasági vagy nemzetközi helyzetet. Orbán mára elrettentő példa lett a nemzetközi politikában, ugyanis rendszere épp úgy araszol hátrafelé, ahogy az ő gondolkodása is egyre régebbi és egyre riasztóbb szellemi elődök felé keres kapaszkodókat.


Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszéde olyan volt, mint egy Madonna koncert. Hatalmas hírverés és várakozás előzte meg, voltak ismert előzenekarok, látványos fény- és hangeffektek, profi tánckar, monumentális díszletek, no meg rengeteg rajongó. Amikor viszont színre lépett az est főszereplője, a régi slágerek kissé rekedtesen, sablonosan, sőt megkopva jöttek ki a torkából, ám, hogy fenntartsa a közönség figyelmét, néhány ponton erőlködve próbált énekelni. Orbán ugyanis ma már csak azzal tudja fenntartani a sajátjai és ellenségei figyelmét, ha a korábbi szólamait felturbózva egyre szélsőségesebb kijelentésekkel sokkolja a hallgatóságot.

Az idei beszéd azért tűnt különösen szélsőségesnek, mert a koronavírus-járvány miatt két évig nem léphetett színpadra Tusnádfürdőn a magyar kormányfő, így kimaradt néhány sebességi fokozat, így Orbán féktelen száguldása az eszmék terepén talán a saját szimpatizánsait is meglepte. Mintha teljesen felülírta volna a pávatánc korábbi fogalmát, így programalkotásában már leplezni se próbálta megvetését mindennel szemben, ami nyugati, liberális és demokratikus. Ma már csak néhány súlytalan kormánypárti politikus tétova gesztusai emlékeztetnek arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagállama, ahol elviekben léteznek olyan intézmények, melyek féken tudnak tartani a realitásoktól teljesen eltávolodott politikusokat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.