2022. augusztus 8., hétfő

G7.HU
Szerző: KISS PÉTER
2022.08.08.


(A szerző az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Az Európai Központi Bank (EKB) júliusi kamatemelésének árnyékában elsikkadt egy fontos eszköznek a bejelentése, ami a jövőben kulcsfontosságú szerepet kaphat. Egy olyan monetáris politikai „fegyverről” van szó, aminek a használatára remélhetőleg soha nem kerül sor, ám a jelenlegi olasz politikai folyamatok, valamint a közelgő európai (energia)válság akár alkalmat is adhat az élesítésére.

A szakértők egyöntetű véleménye szerint az EKB 50 bázispontos – a várakozásoknál nagyobb – alapkamat-emelése kétélű fegyver lett volna egy olyan eszköz bevezetése nélkül, amely révén a kamatemelések okozta fragmentációt (az eurózónán belüli állampapírhozamok eltérő mértékű emelkedését) el lehet kerülni. Ez lett a transzmisszióvédelmi eszköz, hivatalos nevén TPI (Transmission Protection Instrument), amely éppen emiatt feloldotta az EKB béklyóit, ami miatt a monetáris politikai jelentősége is kiemelkedő, de a gazdaságpolitikára és a befektetésekre gyakorolt hatása miatt is érdemes részletesebben foglalkozni vele.

Az új csodafegyver az olyan nemkívánatos kötvénypiaci volatilitást hivatott kivédeni, amelyet nem lehet fundamentális tényezőkkel magyarázni. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy ország vagy országok csoportja elleni spekulációs támadások kivédésére szolgál, amelyek lehetetlenné tennék az egész euróövezetre szabott monetáris politikai szigorítást. Plasztikusabb példával élve: azért van erre szükség, hogy az olasz vagy görög kötvényfelárak ne szálljanak el a többi országéhoz képest, miközben az európai jegybank emeli a kamatokat az infláció elleni küzdelem jegyében.

A létrehozását az indokolta, hogy ezek a folyamatok kezdtek már beindulni, miután az EKB júniusban bejelentette, hogy a következő ülésen kamatot fog emelni. A spanyol tízéves kötvényhozam 3, az olasz 4, míg a görög 4,5 százalék fölé emelkedett pár nap alatt, amit leginkább a biztonságosnak tekintett német állampapírokhoz mért felár emelkedése vezérelt. Az eszköz bevezetése révén az EKB folytatni tudja – akár nagyobb léptékben is, ha szükséges – a megkezdett kamatemeléseket, anélkül, hogy a periféria országok állampapírhozamaiban nemkívánatos turbulenciát okozna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.