2022. szeptember 29., csütörtök

A KÚRIA SZERINT IS NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNI, HOGY MIÉRT ADTA A KORMÁNY KONCESSZIÓBA AZ AUTÓPÁLYÁKAT

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDERMANN TAMÁS
2022.09.29.


A Rogán Antal tárcájához tartozó Nemzeti Koncessziós Irodának ki kell adnia azt a háttérszámítást, amely alapján arra jutott a kormányzat, hogy 35 évre magáncégekre kell bízni a hazai gyorsforgalmi utak üzemeltetetését. Ebből derülhet ki, hogy jobban járnak-e az adófizetők, ha nem az állam, hanem a tenderen nyertes Mészáros Lőrinc-közeli cégek üzemeltetik a hazai autópályákat. Brüsszelt is érdekli az ügy, a Kúria döntésének időzítése tökéletes: a kormány most, az EU-val folyó jogállamisági vita közepén bebizonyíthatja, hogy nemes szándék vezérelte, amikor magyar oligarchák közelében landolt egy ötezer milliárd forintra becsült állami megbízás.


Tavaly indított pert a Transparency International Magyarország (TI) a Nemzeti Koncessziós Irodával szemben, miután a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó hivatal nem volt hajlandó kiadni a TI által beadott közérdekű adatkérésre válaszul a 35 évre szóló autópálya-koncesszió háttérszámításait.

A korrupcióellenes szervezet első fokon, majd 2022 tavaszán másodfokon is megnyerte az adatigénylési pert. Az NKI ezt követően a Kúriához fordult felülvizsgálatra. A TI tegnap nyerte meg ezt a pert is, így a koncessziós irodának ki kell adnia a számításokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.