2022. szeptember 29., csütörtök

ÚJABB, 45 EZER NÉGYZETMÉTERES TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETRE ÉPÜLŐ GIGABERUHÁZÁS TERVEIT TETTÉK KÖZZÉ TIHANYBAN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.09.29.


A tervek szerint egy 7 épületből álló szabadidő- és lakópark épülhet a tihanyi Kenderföldeken, egy több mint 45 ezer négyzetméternyi területen – vette észre az Építészfórum. A beruházás terveit a Veszprém Megyei Kormányhivatal tette közzé a napokban.

Jóváhagyás esetén a Félsziget Resort Kft. egy hét épületből álló szabadidő- és lakópark monstrumot építene a balatonparti természetvédelmi területre, amely összesen 293 lakást/apartmant, valamint 300 felszíni parkoló kialakítását foglalná magába.

A kormányhivatal közleményében közzétette a beruházáshoz készített, több mint 250 oldalas előzetes vizsgálati dokumentációt is. Ez alapján azzal indokolják a 45162 négyzetméternyi terület beépítését, hogy invazív, idegen honos fafajok találhatók rajta. A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a beruházás tervezett helyszíne „korábban részben feltöltött, majd építési- és bontási hulladék lerakására használt, idegenhonos inváziós fajokkal terhelt”, így „túlzás nélkül állítható, hogy a barnamezősnek is minősíthető terület jelen állapotában Tihany szégyenfoltja”. A beruházás ennek ellenére nem a terület természetvédelmi szempontból való rekonstrukcióját célozza, ami aligha lenne megvalósítható a 300 parkolóhely és 293 ingatlan felhúzásával az erdős terület helyére. Ráadásul mint az az ehhez hasonló gigaberuházásoknál megszokott, a projekt nem is a helyiek érdekeit szolgálja, hiszen a komplexumot várhatóan a fizetős vendégek vehetik majd igénybe. A tájolás szerint a helyszín a község délkeleti részén, a Balatontól nagyjából 200 méterre, a Kenderföld út mellett található, vagyis a Kenderföldeken.

Az Építészfórum hozzátette,
az érintett ingatlan, akárcsak Tihany egész közigazgatási területe, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, védett természeti területen fekszik, ezen belül a telek a nemzeti park szolgáltató övezetében van, de nem része sem a NATURA 2000 területnek, sem a nemzeti ökológiai hálózatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.