2022. szeptember 1., csütörtök

NYILATKOZAT A SZAKELLÁTOTT GYEREKEK PÁLYAALKALMASSÁGI /IQ VIZSGÁLATÁVAL KAPCSOLATBAN

GYERMEKJOGI CIVIL KOALÍCIÓ
Szerző: GYERMEKJOGI CIVIL KOALÍCIÓ
2022.08.


A Gyermekjogi Civil Koalíció 29 tagja nyilatkozatot adott ki, mely szerint a 2022/2023-as tanévre kitűzött kompetenciamérések (22/2022. (VII.29.) BM rendelet) a szakellátott gyermekek pályaalkalmassági/IQ felmérésének végrehajtásával kapcsolatos, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) Országos Igazgatója által kiadott, 2022. augusztus 11-én hatályba lépett 7/2022. (08.10) Egyedi Utasítás számos szakmai dilemmát és aggályt vetett fel a Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai számára.


A Gyermekjogi Civil Koalíció tájékoztatást kér arról, hogy mi a célja és szakmai megalapozottsága annak, hogy a magyarországi gyermekvédelmi gondoskodásban élő, 6-18 év közötti gyerekek pályaalkalmassági és intelligencia mérését végezteti el a belügyi tárca. Aggályos a Koalíció számára az, hogy ismeretlen célból, rapid módon készül el rohamtempóban egy olyan vizsgálat, amely az érintett, traumatizált gyermekek számára további traumákat okozhat, miközben a gyermekvédelem számtalan különösen súlyos válsághelyzettel küzd hosszabb ideje. A jelenlegi magas infláció, az energiaáremeléssel összefüggő egzisztenciális válság, a krónikus szakemberhiány, a roma és speciális szükségletű gyermekek rendszerszintű diszkriminációja, a gyermekek ellen elkövetett erőszak, az egyre súlyosbodó gyermekszegénység, megélhetési problémák, a gyermekvédelmi rendszer elégtelen működése és súlyos erőforrás-hiánya következtében a gyerekek igen sokszor nem kapják meg – az alapellátásban és a szakellátásban – a fejlődési szükségleteiknek megfelelő ellátást, védelmet. Álláspontunk szerint ezek az igazán fontos, azonnali kormányzati cselekvést kívánó kihívások. Választ kérünk ezért arra is, hogy a fenti, a gyermekek jólétét és jóllétét hosszú ideje fenyegető kihívásokra a szakminisztérium milyen megoldást tervez és valósít meg a közeli jövőben.

Természetesen a Gyermekjogi Civil Koalíció is fontosnak tartja, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben élő gyerekekről is álljanak rendelkezésre megfelelően validált vizsgálatok, mérések, melyeket megfelelően felkészült szakemberek készítenek el és értékelnek ki. Azonban az IQ-teszteknek akkor van értelme, ha az eredményből következtetni lehet a gyermek képességeire, így segítve azt, hogy a számára egyénileg szükséges minőségi ellátást megkapja.

Az állásfoglalás teljes szövege elérhető a LETÖLTÉS gomb alatt.

LETÖLTÉS

GYCK-Nyilakozata-a-szakellátott-gyermekek-pályaalkalmasságiIQ-felmérésének-végrehajtásával.pdf-végleges

(135 Kb)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.