2022. szeptember 1., csütörtök

A PROBLÉMÁINKON TOVÁBBI EGY, KÉT, HÁROM KAMATEMELÉS SEM TUD SEGÍTENI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.01.


„A kamatemelésnek a gazdasági működés szempontjából egyre nagyobb a kára, a monetáris stabilitás szempontjából pedig egyre kisebb a hozama” – mondta a Hírklikknek Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnököt annak kapcsán kerestük meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa egy újabb jelentős, 100 bázispontos alapkamat-emelést hajtott végre. Energetikai és finanszírozási szempontból törékeny itthon a helyzet, nem szólva a jogi, politikai, intézményi és személyi szempontról – mutatott rá a professzor. Leszögezte ugyanakkor, hogy a problémákon még további egy, két, három kamatemeléssel sem lehet segíteni, de persze az MNB csinálja, amit tankönyv szerint is tenni szoktak a jegybankok. S hogy miért és mire mondta, hogy „a bolondoknak is megérte ez a gorbacsovi szlogenként megismert uszkorenyije, azaz gyorsítás”? Erre is választ kap a cikkből.


A közelmúltban Bod Péter Ákos többször is azt fejtegette portálunknak (például itt és itt), hogy hiába emel a jegybank alapkamatot, a forint gyengülésének problémáját ez nem oldja meg, miután az már a politikán múlik. Azt fejtegette, hogy „a kamatemelésekkel az MNB már nem képes megfogni az inflációt, mivel a forint gyenge voltáért éppen az ő hiteltelensége a felelős”, illetve, hogy „a Magyar Nemzeti Banknak már nem nagyon érdemes a jelenlegi szint fölé emelni az alapkamatot, hiszen mindenki igazából a politikai, a gazdaságpolitikai lépéseket várja”. Végül egy hasonlat jutott az eszébe: „az ember megissza a negyedik kávéját és még mindig bamba marad utána, merthogy lehet iszogatni a kávékat, de van egy pont, ami után már nem kellene ezt tenni, hiszen a hatás csak pillanatnyi”, arra utalva, hogy a kamatemelések ideig óráig erősítik a forintot, de utána az ismét visszagyengül a korábbi, vagy még annál is gyengébb szintre.

A héten a jegybank ismét nagyot emelt: 100 bázisponttal 11,75 százalékos szintre tolta fel az alapkamatot. Ez ma már magasabb, mint amilyen a Fidesz által máig mumusként emlegetett Gyurcsány-kormány legrosszabb időszakában, a 2008-as pénzügyi válság idején volt (akkor a legmagasabb alapkamat 11,5 százalékos volt, ami egyébként egy hónapig maradt csak ezen a szinten, s három hónap múlva már úgy alakultak a dolgok, hogy ismét tíz százalék alá lehetett lecsökkenteni)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.