2022. szeptember 29., csütörtök

MEGJELENT L. RITÓK NÓRA ÚJ KÖNYVE: "KETTÉSZAKADT VILÁG" CÍMMEL

TEA KIADÓ
Szerző: TEA KIADÓ
2022.09.28.


Holnap kezdődik a Könyvfesztivál, ahol büszkén mutatjuk be legújabb könyvünket, L. Ritók Nóra „Kettészakadt világ” c. rettentően fontos, gyermekszegénység állapotának elmúlt öt évéről szóló elemzését. Nóra első könyvének szerkesztésekor többször elsírtam magam. Ez most másmilyen lett, a fókusz nem annyira az egyedi sorsokon, mint inkább a rendszerszintű problémákon van. De a problémaelemzések kemények, a hajmeresztő nehézségektől és a sötét kilátásoktól elhülnek majd az ujjaid, Nóráék törekvéseitől azonban felmelegszik a szíved.
Külön küldetésünknek éreztük, hogy ezeket az írásokat most Nóra saját grafikái kísérjék.

Már most megrendelhetitek: https://teakiado.hu/felnotteknek/ketteszakadt-vilag/

L. Ritók Nóra a Láthatatlan Magyarország után most kettészakadt világunkat mutatja meg. Előző könyve óta eltelt fél évtizedben a gyermekszegénység és a leszakadó országrészek problémái gyorsuló ütemben súlyosbodtak. Az Igazgyöngy Alapítvány munkája során felhalmozott tapasztalatok a szerzőt arra indították, hogy az intézményrendszer minden területére kiterjedő problémahalmazt elemezze.

Miként lehetséges, hogy egyes gondnokolt, prostituálódott, droghasználó vagy értelmi nehézségekkel küzdő fiatalok problémáira teljesen érzéketlen a szociális ellátórendszer? Hogyan eszkalálja az egyház szerepvállalása az oktatási és és ezáltal a társadalmi szegregációt? Miért jogi képtelenség és praktikus lehetetlenség a szegregátumban egy életveszélyes kályha cseréje? Miként mélyítik el a leszakadást a fogyasztói társadalom csábításai? Miért érdeke sok felzárkóztatási programnak, hogy az értelmetlen fejlesztések papíron jobban teljesítsenek?

A Kettészakadt világ írásaiból kiderül, hogy a gyermekeket sújtó nyomorúság újratermelődésében nem az egyéni, hanem a rendszerszintű felelősség a nagyobb. A könyvben ezúttal a szerző saját grafikái reflektálnak az írások témáira és markáns üzeneteire.

Sorban veszítjük el őket. Vagyis inkább úgy mondom, a lehetőséget veszítjük el, hogy másfele induljon az életük. Mert ők maradnak. Nem tűnnek el, hanem felnőnek, és lesznek gyerekeik is. Azt hiszem, itt van a döntéshozók legnagyobb tévedése. Mert talán azt gondolják, ha úgy tesznek, mintha nem lennének, ha félrefordulnak, nem törődnek velük, sőt hazugnak nevezik azt is, aki beszél róluk, attól még nem szűnnek meg… és a probléma sem. Sőt. Folyamatosan növekszik.”

„A gyerekeik mások lesznek majd. Feltéve ha képesek leszünk rendszerszintű esélyteremtésre.”

Sokszor mondják nekem, hogy pesszimista vagyok (...) De ez egyáltalán nem így van… csupán ennyi év után jól látom a csapdákat, meg azt is, mennyire nem mindegy a probléma mélysége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.