2022. szeptember 29., csütörtök

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.09.29.


A SZERK.


A SZERK.
A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A SZERK.
Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
Hogy jobban fájjon
A szívhangrendeletről

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

EGOTRIP

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Nemzeti anyamentő

Az abortusz etikai dilemmájáról és a magzati szívhang meghallgatásának nőnevelő erejéről szóló cikkek megjelenése után szerencsére maradt még nekem is egy megíratlan téma: az, hogy vajon mi motiválhatta P. miniszter urat arra, hogy meghozza a szívhangrendeletet.

BELPOL

INTERJÚ
„A fideszes holdudvar próbál lakhatáshoz jutni”
V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a képviselő-testületi többség elvesztéséről

A szeptemberi időközi egyéni önkormányzati képviselő-választás után a főváros I. kerületében, a Várnegyedben az ellenzék elvesztette többségét a képviselő-testületben. V. Naszályi Mártát arról kérdeztük, mire számít az új helyzetben.

RECESSZIÓ ELŐTT AZ ORSZÁG
A lemondás kora

Mit okozhatnak együttesen a megugró energiaárak, általában a magas infláció és az államháztartás egyre sanyarúbb helyzete? És hogyan néz ki mindez alulnézetből?

BELHARCOK ÉS KORRUPCIÓ A DUNAKANYAR SZÍVÉBEN
„Ha ez így megy tovább, akkor vége Zebegénynek”

Időközi polgármester-választás lesz október 2-án Zebegényben, és a Dunakanyar egyik legszebb településén folyamatos korrupciógyanú fűti az indulatokat. Egy bebukott 900 millió forintos támogatás és egy kellemetlen peres ügy mellett a kormánypártok erőszakos nyomulása rontja a helyzetet.

NYUGDÍJAS ÉLET ÉS BÉKE A NER ALATT
Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.

KÜLPOL

PUTYIN A LOVAK KÖZÉ DOBJA A GYEPLŐT
Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

OLASZ PARLAMENTI VÁLASZTÁS
A legszélről legeltek

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET
Vallomások évadja

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

KÖNYVMELLÉKLET
Könyvtárak vadvirágai
Formálja-e a szemléletünket az ökoirodalom?

Az irodalom új irányzata nem egészen új, de csak az utóbbi években bukkant fel az olvasók horizontján. Az ökoirodalom fikcióból és elméleti munkákból álló korpusza többet hirdet, mint a klímatüntetők transzparensei, mélyebben foglalkozik a környezeti válság okaival, mint az újsághírek, és akár a klímaszorongásunkon is képes enyhíteni.

KÖNYVMELLÉKLET – INTERJÚ
„Inkább a megoldásokra fókuszálok”
Maja Lunde író

A klímaválságot a középpontba állító családregényei világszerte szerepelnek a könyvkiadók toplistáin és a könyvklubok népszerű olvasmányai között. A norvég írónőnek a napokban jelenik meg a negyedik „klímaregénye”, és idén ősszel Budapestre is ellátogat.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Egyszer véget ér
Peter Brannen: A világ végei

A híreket olvasva egyértelműnek tűnhet számunkra, hogy természettörténeti szempontból is drámai korban élünk: az emberi civilizáció mindennapos, rutinszerű működésének köszönhetően olyan változások zajlanak a Földön, amelyek alapvetően formálják át életünk keretrendszerét.

KÖNYVMELLÉKLET
Naiv ember történelmi forgószélben
Sztehlo Gábor: Háromszázhatvanöt nap. Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész embermentő tevékenységét szerencsére viszonylag sokan ismerik – bár közel sem annyian, mint amennyire ismerni kellene rendkívüli történetét.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Mézillatú angol rózsa
Molnár Krisztina Rita: Hosszú utazás

A hosszú utazás az időben zajlik. Az első vers lírai énje etruszk, és mint a szarkofágon lévő szobor tekintete, „múltat és jövőt / egymásra másolva lát”. Ez a kép később is felötlik, amikor a limesről van szó, újból, halványan, amikor Szűz Máriáról vagy az örök, bibliai szamárról, erősebben a háborúnál és a járványnál.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Mondogalódom
Egressy Zoltán: Jolka harangja

A 94 éves zalai parasztasszony mesélni kezd. Az nem derül ki, hogy pontosan kinek és miért: nekünk mesél. Csapongó elbeszélésének nincs gátja. Mintha egy nyelvjárásgyűjtés feljegyzéseit olvasnánk, ahol a cselekmény vagy a következetesség másodlagos a történeteket hordozó nyelv mellett.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
„Minden fontosat elvégeztek”
Irena Brežná: Minden világok legjobbika

A németül író, szlovák származású Irena Brežná nem ismeretlen a magyar olvasók előtt: 2016-ban jelent meg (ugyancsak Vályi Horváth Erika fordításában) A hálátlan idegen című, önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye.

KÖNYVMELLÉKLET – KRITIKA
Lehet könnyebb
Dr. Eigner Bernadett: Szülő születik

Családot bárki alapíthat, gyereke pedig ha nem is mindenkinek, de nagyon sokaknak lehet.

RÉS A PRÉSEN

„Valójában már a »körúti horda« tagja vagyok”

Csikós Attila író

KRITIKA


KIÁLLÍTÁS
Egy fiktív háború leletei
Leitner Levente: Incognito

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is.

FILM
Gázlángolj még, baby!
Olivia Wilde: Nincs baj, drágám

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

KONCERT
Háromszoros biztatás
Dés András kurátori koncert: 3 az 1-ben

A Magyar Zene Háza harmadszor kért fel egy-egy neves muzsikust, hogy állítson össze olyan eddig nem létező formációkat úgy, hogy ő maga nem játszik azokban.

FILM

INTERJÚ
„Pusztán színészet”
Yarit Dor intimitáskoordinátor (IC)

Az IC-ként az Egyesült Királyságban elsőként dolgozók egyikeként olyan produkciók szexuális tartalmú és meztelenséget megjelenítő jeleneteinek forgatását felügyelte, mint A Bridgerton család, a Shadow and Bone – Árnyék és csont, az Atlanta vagy a Tőrbe ejtve folytatása. Mi a dolga egy erotikus jelenetnél, előírja-e a szereplőknek, hogy hova nyúlhatnak s hova nem, és az IC jelenléte valóban kiöli-e a spontaneitást a színészekből – ilyeneket kérdeztünk tőle.

TÉVÉSMACI
A móló hódja

Amikor Sztupa és Troché első királyságukat ülték, övék volt minden a Láng Kálmán utcától a munkásotthonig, az MHK-pályától a vízi telepig minden, de minden.

ZENE

INTERJÚ
„Billy Idol-rajongó vagyok”
Steve Stevens gitáros

Közreműködött filmzenékben, gitározott a Dirty Diana című Michael Jackson-slágerben, dolgozott David Hasselhoff-fal, de a leginkább Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. Steve Stevens a budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.

MI A KOTTA?
Bujkáló remekművek

Klasszikus zenei programajánló a 2022/39. hétre

VISSZHANG


VISSZHANG: KONCERT
Billy Idol

Furcsa páros Billy Idol és Steve Stevens.

VISSZHANG: KONCERT
Fischer Iván és az Amszterdami Concertgebouw Zenekara

Nem dobtuk hanyatt magunkat a patinás holland együttestől, de csalódást sem okoztak.

VISSZHANG: LEMEZ
The Afghan Whigs: How Do You Burn?

A nyolcvanas évek vége óta aktív zenekar a legnagyobb sikerét az 1993-as, sötét atmoszférájú Gentlemen című albummal aratta.

VISSZHANG: KÖNYV
Monika Baudišová: Gyermektelen

A képregény a meddőségről fekete humorral mutatja be mindazt, ami a termékenységi problémák velejárója lehet.

VISSZHANG: KÖNYV
Bendl Vera: Majdnem negyven

Mi folyt le a lábán a nőnek a mosdóban, az osztálytalálkozón, mondd még egyszer, ugye az ondó?

VISSZHANG: FILM
Bosszúra készen

Mit tanultunk az elmúlt pár évtized tinifilmjeiből?

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Kleo

Történelmi metafikció, igaz hazugság, kifacsart, groteszkké nagyított múlt.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Mo világa

A család még Mo gyerekkorában menekült Kuvaitból Texasba, s azóta is papírok nélkül élnek, így a férfi számára a menekülés máig nem ért véget.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/39.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Snoblesse Oblige 2022/39.

Heti kulturális programajánló

Egy hét tudomány 2022/39.

Rövid hírek: hőhullám, tájfun, aszteroida...

Szüret 2022/39.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Az első sütőtök

Sült sütőtökkrémes kagylótészta fetával, csilivel és pirított zsályával

ÉTEL, HORDÓ
Szabad Bisztró

Király utcai bisztrófíling

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.