2022. szeptember 30., péntek

ORBÁN MÁR MEGINT SUMÁKOLT ÉS CSÚSZTATOTT, SŐT!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.30.


„Az elmúlt években sikerült annyi pénzt előállítani, hogy nemcsak az értékét védtük meg a nyugdíjaknak, hanem visszavezettük a 13. havi nyugdíjat is. Ez nekem becsületbeli ügy, ezt megtartjuk mindenképpen. Megmarad a 13. havi nyugdíj, és inflációkövető nyugdíjemelésre is számíthatnak. És ha a nemzetgazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor még plusz összeget, egy nyugdíjprémiumot is kapnak” – üzente Orbán Viktor, aki pénteken reggel – két hónap kihagyás után – ismét a (kis)nyugdíjasok által leginkább hallgatott Kossuth Rádió mikrofonja/mikrofonállványa elé ült. Ezzel a négy – a nyugdíjasok szájából az egyre drágább sajtot kiénekelni próbáló – mondattal 3+1, azaz négy komoly probléma is van.

„Megvédtük a nyugdíjak értékét”

A nyugdíjemelés mértéke az idén – két lépcsőben – összesen 8,9 százalékos volt. Ezzel szemben a nyugdíjas infláció a legfrissebb (augusztusi) adatok szerint 15,7 százalékra nőtt (azóta szeptemberben újabb pár százalékponttal emelkedett is, de erről majd október elején ismerjük meg a konkrét számot). Könnyű tehát kiszámítani, hogy a nyugdíjaknak Orbán szózatának elhangzása idején 6,8 százalékponttal magasabbnak kellene lenniük ahhoz, hogy akár a hivatalos adatok szerint is „értékállóak” legyenek. Merthogy a valós infláció – hacsak az egész ország lakossága nem téved – ennél nem is kicsivel magasabb. Nem rugaszkodott el nagyon a valóságtól a Nyugdíjas Parlament, amikor tíz százalékos nyugdíjkorrekciót követel (Karácsony Mihály a Hírklikknek adott interjújában részletesen meg is indokolta a követelésük okait).

„Inflációkövető nyugdíjemelésre is számíthatnak”

Naná, hogy számíthatnak! Ezt ugyanis törvény rögzíti. Azaz hiába adja elő a miniszterelnök olyan kontextusban („az elmúlt években sikerült annyi pénzt előállítani...”), mintha kormányának köszönhetően gyakorolnák ezt a gesztust, ez egyszerűen törvényi kötelezettség. A jogszabály úgy szól, hogy a nyugdíj összegét novemberben meg kell növelni az adott év első nyolc hónapjának inflációs tényadatai alapján becsült éves inflációs mérték, és a már korábban biztosított éves nyugdíjemelés különbözetének az összegével. Jelen esetben ez 6,8 százalék kellene legyen. Kérdés, mit hoz majd ki az év végén a Központi Statisztikai Hivatal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.