2022. szeptember 30., péntek

„AZ NEM NORMÁLIS DOLOG, HOGY ANYAGMOZGATÓKÉNT TÖBBET KERESEK MAJD, MINT EGY DIPLOMÁS TANÁR”

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2022.09.30.


Érthetetlenül kevésnek tartják a pedagógusok fizetését az általunk kérdezett baranyaiak, így megértik, ha sztrájkolnak a magasabb bérért.


– Sztrájkoljanak csak! Ha másképp nem megy, akkor sztrájkolni kell. Az ember ne adja fel, küzdjön meg magáért. Én tűzoltó voltam, aztán pár éve kamionos lettem. A fizetés miatt váltottam. Tűzoltóként 156 ezer forintot kaptam kézhez, kamionosként négyszer annyit.

Így válaszolt a pécsi Kovács Norbert, amikor arról kérdeztem a feleségével és két gyermekével hazafelé ballagó, 30 éves férfit, hogy hallott-e a pedagógusok október 5-ére meghirdetett sztrájkjáról. A házaspár nem tudott a jövő heti munkabeszüntetésről, de arról igen, hogy az évek óta béremelést követelő pedagógusok többségének a nettó keresete 200-210 ezer forint. Norbert felesége megjegyezte, hogy ő bölcsődében dolgozik, s a fizetése még alacsonyabb, mint a tanároké, ezért, ha a kisebbik gyerekkel lejár a gyes, más munkát keres.

Mintegy félszáz embert kérdeztem meg Baranyában a készülő pedagógussztrájkról. Az utcán, boltokban és vendéglátóhelyeken leszólított emberek közül – hihetetlen, de így van – senki sem hallott a jövő heti munkabeszüntetésről. Ezt a válaszolók azzal magyarázták, hogy a tévé- és a rádiócsatornákon szó sem esett a sztrájkról.

Arról viszont az általam faggatottak közül szinte mindenki értesült, hogy a tanítók és a tanárok bére rendkívül alacsony, és emiatt a szakma évek óta emelést követel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.