2022. szeptember 26., hétfő

OROSZORSZÁG ZUHAN A MÉLYBE, A VOLÁNNÁL VLAGYIMIR PUTYIN ÜL, AKI A FÉK HELYETT A GÁZT TAPOSSA

NÉPSZAVA
Szerző: P. SZABÓ DÉNES
2022.09.26.


Vlagyimir Szorokin világhírű orosz író volt a budapesti PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége. Oroszország jelenlegi helyzetéről és a február óta zajló háborúról is beszélt lapunknak adott interjújában.


Már a 2006-os Az opricsnyik egy napja című regényében is alaposan kritizálta a regnáló orosz rendszert: a sötét disztópiában a cári magánhadsereg brutális módon végzett az ellenfeleivel. Hogyan látja most Oroszországot?

Egy régi autóra emlékeztet, mely fék nélkül zuhan egy hegyről a mélybe. A volánnál Vlagyimir Putyin ül, aki a fék helyett a gázt tapossa.

Szintén ebben a regényben IV. Iván birodalmával vonta párhuzamba a mai Oroszországot. Hogy látja, a középkor óta nem változott az orosz hatalmi rendszer?

Az orosz hatalmi struktúra úgy néz ki, mint egy piramis. Az alján helyezkedik el a nép, felül pedig egy ember, Putyin. A XVI. század óta létezik ez a piramis, amelynek a lényege nem változott, a homlokzat viszont igen. Sztálin idején az betonból volt, a kilencvenes években színes műanyagból, most pedig high tech, digitális képernyőkből, melyek a propagandát sugározzák, és zombivá változtatják az embereket. De a lényege nem változott: ez egy monarchikus-feudális, despota rendszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.