2022. szeptember 26., hétfő

A JOBBOLDAL NYERTE AZ OLASZ VÁLASZTÁSOKAT AZ EXIT POLL ADATOK SZERINT

INDEX
Szerző: KOVÁCS FERENC
2022.09.26.


Giorgia Meloni jobboldali vezető a szavazatok magas feldolgozása alapján úgy tűnik, győzelmet aratott az olaszországi választásokon, és jó úton halad afelé, hogy az ország első női miniszterelnöke legyen. A politikusra Európában gyanakvással tekintenek euroszkeptikus nézetei miatt.

Az olasz választók Giorgia Meloni neofasiszta gyökerekkel rendelkező euroszkeptikus pártját juttatták hatalomra, így az országban a második világháború óta valószínűleg az első szélsőjobboldali vezetésű kormány fog megalakulni a parlamenti választások hétfői részeredményei alapján − fogalmazott az AP hírügynökség.

Giorgia Meloni győzelmi beszédében ugyanakkor mérsékelt hangnemet ütött meg, miután a szavazóhelyiségek mintegy kétharmadában megszámlált szavazatokon alapuló előrejelzések szerint pártja, az Olaszország Testvérei megelőzte a többi jelöltet a vasárnapi szavazáson.

Ha arra kapunk meghívást, hogy kormányozzuk ezt a nemzetet, akkor ezt mindenkiért, minden olaszért fogjuk tenni, és azzal a céllal fogjuk tenni, hogy egyesítsük az ország népét. Olaszország minket választott. Nem fogjuk elárulni az országot, ahogyan soha nem is tettük


− mondta Meloni pártja római székházában.

Meloni felemelkedése az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságában kritikus időszakban következik be, mivel a kontinens nagy része a megugró energiaszámlák, az ukrajnai háború hatása alatt vergődik, és próbára teszi a Nyugat elszántságát, hogy egységesen lépjen fel az orosz agresszióval szemben. A legutóbbi, 2018-as választáson Meloni pártja 4,4 százalékot szerzett. Pártja egy neofasiszta párt örökségéből kovácsolódott össze, amelyet nem sokkal a háború után a Benito Mussolini fasiszta diktátor iránt nosztalgiát érzők hoztak létre.

A vasárnapi választást az esedékesnél hat hónappal korábban tartották meg, miután Mario Draghi vírus alatti egységkormánya, amely széles körű népszerűségnek örvendett, július végén összeomlott, miután Salvini, Berlusconi és Conte pártjai visszavonták támogatásukat.

Giorgia Meloni ellenzékben tartotta pártját, az Olaszország Testvéreit, nem volt hajlandó csatlakozni sem Draghi egységkormányához, sem a Conte vezette két korábbi koalícióhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.