2022. szeptember 25., vasárnap

PUTYIN ELRENDELTE A MOZGÓSÍTÁST, KÉNYSZERREL KÜLDIK A FRONTRA A TATÁROK, BURJÁTOK ÉS MÁS KISEBBSÉGEK FIATALJAIT – HETI ÖSSZEFOGLALÓNK AZ UKRAJNAI HÁBORÚRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2022.09.23.


Oroszország az elmúlt hetek vereségeire eszkalációval válaszolt, a szerződéses és önkéntes katonák után a tartalékosokat is a frontra küldik, a behívást elutasítókat 10 év börtönnel fenyegetik. A megszállók eddig a puszta élőerő tekintetében hátrányban voltak, ez a mozgósítással leküzdhető lesz, de kérdéses, hogy az orosz hadsereget eddig sújtó logisztikai és morálproblémákat megoldja-e a mozgósítás.

-Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, állítólag 300 ezer tartalékost hívnak be, a hírek szerint ismét a legszegényebb és a kisebbségek lakta régiók fiataljait küldik tömegesen harcolni.

Elemzők szerint a tartalékosok megjelenése leginkább a frontok tartására lehet elég, ez azonban még 2-3 hónapba is beletelhet.

- Oroszország „népszavazással” csatolná el a megszállt területeket Ukrajnától.

- Herszon, Donyeck és Luhanszk környékén folytatódtak a harcok a héten, az ukránok újabb településeket foglaltak vissza.

- Több száz hadifogoly szabadult ki egy fogolycsere-megállapodás során, az ukrán oldalról Mariupol védőit engedték el a letartóztatott oligarcháért, Viktor Medvecsukért cserébe.

A héten az ukrajnai frontokon lelassultak az események, az orosz hátországban azonban olyan események zajlottak, amik az egész háború további lefolyására hatással lehetnek. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én „részleges mozgósítást” jelentett be Oroszországban, azaz behívót kapnak az orosz hadsereg tartalékos állományának tagjai. Oroszországban kötelező a sorkatonai szolgálat, így elvileg minden katonai kiképzésen átesett férfi behívható, akár békeidőben is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.